A következetes, a megalkuvó, a jófiú és a trágár

Vágólapra másolva!
Egy következetes EU-párti, egy megalkuvó nacionalista, egy kokainfogyasztó, egy trágár rugdosódó, egy beugró feleség és egy magyar - ők is pályáznak Szerbia elnöki székére. Európa szokatlan módon divat lett a kampányban: a radikális jelölt utolsó pillanatban az unióra cserélte börtönben ülő főnöke képét.
Vágólapra másolva!

A felmérések szerint - akárcsak 2004-ben - a jelenlegi államfő, Boris Tadic és a szerb radikálisok vezére, Tomislav Nikolic között dőlhet el, ki lesz a szerbek új elnöke. A választás első fordulóját vasárnap tartják, de a jelöltek csak csütörtök éjfélig győzködhetik a bizonytalanokat. A választás kimenetele több szempontból is meghatározhatja Szerbia jövőjét. Az új alkotmány szerint immár öt évre mandátumot szerző vezetőnek ugyanis olyan kérdésekben kell döntenie, mint a szerb uniós integráció vagy Koszovó függetlensége.

Fordulatos kampányvég

A két legesélyesebbnek tartott jelölt kampánya teljesen ellentétes irányban haladt. Tadic elsősorban az EU-tagságot, míg Nikolic az oroszbarát orientációt pártolta, és minden óriásplakáton pártjának Hágában megvádolt vezetője, Vojislav Seselj arcképével díszített kitűzőt hordott a szíve fölött. A háborús bűnökkel vádolt Seseljt ábrázoló kitűzők szerdán eltűntek, a "Szerbia mint orosz kormányzóság" szlogent pedig Nikolicnál is felváltotta az uniós integráció. A belgrádi Blic napilap szerint Nikolic arculatváltásában nagy szerepe volt egy amerikai cégnek, amelyik időközben átvette a radikálisok kampányát.

A két politikus nem először mérheti össze erejét. A legutóbbi elnökválasztás alkalmával 2004-ben az első fordulót Nikolic nyerte, Tadic csak a második fordulóban fordított és lett államfő. A szerb közvélemény-kutatások szerint az új radikális kampánystratégia ellenére is Tadic a nyerő, ugyanis a második fordulóban több kieső jelölt szimpatizánsai - többek között a Magyar Koalíció jelöltjének, Pásztor Istvánnak a támogatói is - szavaznak át a jelenlegi államfőre.

Forrás: EPA
Nikolic - volt-nincs Vojislav Seselj!

Tadic mellett szól eddigi politikája is. Az államfő négy év alatt sokat javított Szerbia uniós megítélésén. Találkozott XVI. Benedek pápával, elismerte Montenegró függetlenségét, bocsánatot kért a horvátoktól a háborús szenvedések miatt. Az EU pedig - mintegy munkája elismeréseként - 2007 augusztusában Tadicot választotta az év legkulturáltabb európai politikusának.

A jó, a rossz és a csúf

A Tadic-Nikolic párharc mellett három jelöltnek van esélye arra, hogy megszorongassa az élbolyt.

A Glasaj za legfrissebb felmérése szerint harmadik helyen a liberálisok 37 éves vezére, Cedomir Jovanovic áll, aki a vajdasági magyarok körében is tízszázalékos támogatottsággal bír. A fiatal politikus a szerb demokratikus ellenzék tagjaként 2000-ben került be először a parlamentbe, és minden idők legfiatalabb választmányi elnökeként ő tárgyalt Slobodan Miloseviccsel, hogy adja fel magát. Ekkor állítólag a korábbi szerb diktátor feldühödött lánya meglőtte, ám Jovanovic túlélte a támadást. A liberális politikus jelmondata: "A törvény maga az élet".

Forrás: EPA
Jovanovic: elismerte, hogy kokaint fogyasztott

Kampányában bírálta az ország iparmágnásait, akik szerinte tönkretették a jól működő szerb infrastruktúrát. A választóknak erős és újra működőképes gazdaságot ígér. A szerb nők által kifejezetten jóképűnek és vonzónak tartott Jovanovic azonban köztudottan jó kapcsolatokat ápol a szerb alvilággal - állítja a B92 tévécsatorna. A férfit többször kapcsolatba hozták már a korábbi szerb miniszterelnök, Zoran Djindjic meggyilkolásával is. A liberális vezető egy tévéinterjúban ráadásul elismerte, hogy többször fogyasztott kokaint.

Jovanovicot szorosan követi Milutin Mrkonjic, a szocialisták jelöltje. A belgrádi mérnök - aki jelenleg a közlekedési intézet igazgatója - Milosevic volt szerb elnökkel együtt alapította a szocialista pártot. Az 1999-es NATO-bombázások után létrejött újjáépítési bizottság korábbi vezetője az "Eredmények magukért beszélnek" jelszóval kampányolt.

Forrás: EPA
Ilic előszeretettel zaklatta a sajtó munkatársait

Az elnökjelöltek közül Velimir Ilic, az Új Szerbia vezetője a legnagyobb botrányhős. Jovanovichoz hasonlóan ő is tevékenyen részt vállalt a Milosevic-rezsim megbuktatásában. A hatalomátvételt követően azonban hosszú évekig mellőzték, és semmilyen magas állami tisztséget nem tölthetett be. Sokan azt tartják róla, hogy nem túl jó a retorikája. Ilic az elmúlt években számtalan újságírót, műsorszerkesztőt fenyegetett meg. Egy alkalommal - 2003 júniusában - az újvidéki Apollo TV riporterét élő adásban megrúgta, majd elhagyta a stúdiót, amikor az újságíró egy dohánygyárban elkövetett bűncselekményekkel hozta összefüggésbe öccsét.

Az ismeretlen reformista és a jó feleség

Az elnökválasztás egyetlen női jelöltje Milanka Mara Karic, aki férje helyett indul az államfői posztért - írja a politikus választási blogja. A szerb Glas Javnosti napilapnak adott hétfői interjúban elmondta, hogy az ország méltóságáért száll harcba. Az más kérdés, hogy pártja azért őt indította, mert férje - a pártvezető Boguljub Karic - ellen rendőrségi elfogatóparancs van érvényben Szerbiában. Kampányában gazdasági stabilitást és a szociális háló javítását ígérte választóinak. Az uniós integráció kapcsán óvatosabban fogalmazott, szerinte ugyanis az EU lekezeli országát.

Forrás: EPA
Milanka Karic és körözött férje, Boguljub itt még együtt kampányolt

A reformisták Jogoslav Dobricanint indítják, akiről - a párt hivatalos oldalát leszámítva - egyetlen fényképet lehet találni. A most 52 éves politikus pártjának alelnöke, és hadtörténész végzettségű. Hasonló a helyzet a parasztpárti Marijan Riszticeviccsel is, akiről annyit tudni, hogy 1999 óta vezeti pártját, és a 2004-es elnökválasztás első fordulójában közel három százalékot ért el. Nem valószínű tehát, hogy beleszólhat a második forduló küzdelmeibe (ha az első fordulóban egyik jelölt sem szerez abszolút többséget, akkor a második körben a két legtöbb szavazatot szerző jelölt indulhat).

A vajdasági együttműködés megteremtője

A vajdasági magyarok összefogását tűzte ki célul Pásztor István, amikor tavaly nyáron elnökké választotta a Vajdasági Magyarok Szövetsége. Az új pártelnök számításai bejöttek, hiszen a politikust az a Magyar Koalíció jelölte, amelybe nemcsak sajátjai, hanem valamennyi vajdasági magyar politikai erő beletartozik. A kisebbségi politikus az "Olyan Szerbiát, amely nekünk is jó" jelmondattal kampányol, és az előrejelzések szerint közel 80 ezer szavazatra számíthat.

Forrás: [origo]
Pásztor István már a vajdasági összefogással is elégedett

"Máris nyertünk!" - mondta Pásztor szerdán a Muzslya-Lukácsfalva közötti műút alapkőletétele után. A vajdasági politikus szerint már az nagy lépésnek számít, hogy közös listán indulhat a választáson. Az elnökjelölt kitért arra is, hogy folytatni kívánja a vajdasági autonómiáért megkezdett küzdelmet. Pásztor reális esélyt lát egy - Szerbia határain belül kialakított - vajdasági területi autonómiára, amelyre még akár Borisz Tadic is rábólinthat, ezért arra kérte választóit, hogy a második fordulóban szavazataikkal támogassák a jelenlegi elnököt.