Eladó Francois Mitterrand teljes ruhatára

Vágólapra másolva!
Árverésre bocsátják a néhai francia elnök ruhatárát és személyes tárgyainak egy részét. A legnevesebb divatházakban készült öltönyök, és vezető politikusok ajándékai szerepelnek a listán.
Vágólapra másolva!

Francois Mitterrand özvegye árverésre bocsátja a néhai francia elnök ruhatárát és személyes tárgyainak egy részét. Az elnök halála után tizenkét esztendővel kalapács alá kerülő tárgyak között vannak selyemöltönyök, kürtőkalapok, krokodilbőr irattáskák és egy takaros persely. A Tajan francia árverési cégnél január 29-én kalapács alá kerülő 376 tétel között szerepel mintegy 100 ing, 60 öltöny és a világ vezetőinek - közöttük Fidel Castro kubai elnöknek - az ajándékai. A néhai szocialista politikus özvegye, Danielle Mitterrand ruhatárának egyes darabjaira is lehet licitálni az árverésen, amelynek tervezett 100 ezer eurós (csaknem 26 millió forint) bevételét jótékonysági célra kívánják felhasználni.

Mitterrand 1996 januárjában halt meg és Danielle azóta őrizte valamennyi ruháját párizsi lakásában. Néhány darabot ezután is megtart: így például azt az öltönyt, amelyet az elnöki beiktatáson viselt a férje. Mitterrand elnöknek igen kényes ízlése volt, ruhái híres szalonokból, Chaneltől, Yves Saint-Laurent-től, Diortól, Jil Sanderstől és Hermestől származtak. Külön kedvencei voltak Adriano Cifonelli szürke gyapjúöltönyei. A legtöbb tárgyat alacsony, 20-450 euró közötti áron kívánják értékesíteni. A legdrágább darab egy bőrbevonatú úti készlet, parfümökkel és fürdőolajjal, amelyet a Mitterrand-házaspár szaúdi vezetőktől kapott, becsült ára 1500-2000 euró.

A teljes katalógus a www.tajan.com honlapon tekinthető meg.