A különc háborús hős - John McCain

Vágólapra másolva!
A George Busht kétszer is győzelemre segítő konzervatívok számára túl liberális, mégis ő lett az, akit a republikánusok harcba indítanak a Fehér Házért. Híres arról, hogy kozmetikázás nélkül mondja ki a kellemetlen igazságokat is, és nem mellékesen háborús hős, aki inkább vállalta a fogságot és a kínzásokat, mint hogy otthagyja bajtársait. Röviden bemutatjuk John McCain arizonai szenátort.
Vágólapra másolva!

"Mac is back" (Mac visszatért) - ezt skandálták John McCain hívei a New Hampshire-i győzelem után és pár héttel később Dél-Karolinában is rászolgált erre a mondatra az arizonai szenátor. Visszatérésről azért lehet beszélni, mert pár hónappal korábban még úgy tűnt, befellegzett McCain kampánya.

Nem tudott elég adományt gyűjteni, stábjának több fontos tagja is kiszállt, a sajtó pedig a futottak még kategóriába sorolta. Az előválasztások során azonban hamar kiemelkedett a többiek közül, és március elején be is biztosította a magát mint a republikánusok elnökjelöltjét.

Pedig több dolog is szólt ellene. Egyrészt a kora: augusztusban múlt 71 éves, így ha megválasztanák, akkor ő lenne a legidősebben hivatalba lépő elnök az Egyesült Államok történetében. Rontotta esélyeit az is, hogy a George Bush két elnöki győzelmében kulcsszerepet játszó konzervatív republikánusok számára túl liberális. Rossz szemmel nézik például, hogy ellenzi azt az alkotmánymódosítást, amely megtiltaná az azonos neműek házasságát.

Háborús múlt

Kezdettől fogva támogatta az Irak elleni háborút, igaz, a kivitelezést is már az elején bírálta. Elsők között követelte Donald Rumsfeld védelmi miniszter távozását, és határozottan tiltakozott a terrorizmussal gyanúsítottak bármilyen formában történő kínzása ellen. Bár szerinte a Bush-kormányzat komoly hibákat vétett az iraki szerepvállalás során, álláspontja az, hogy nem szabad kivonulni, a háborút szerinte meg kell és meg is lehet nyerni.

Ha háborúról van szó, McCain tudja, miről beszél. Pilóta volt a vietnami háborúban, így testközelből tapasztalta meg, mit jelent harcolni. 1967-ben találat érte a gépét és fogságba esett. Bár felajánlották neki, hogy elengedik, nem akarta otthagyni társait. Öt éven át volt fogságban, mialatt folyamatosan kínozták, verték. Maradandó sérüléseket is szenvedett, egyik karját azóta se tudja rendesen mozgatni.

Forrás: EPA
Eljöhet az ő ideje

A nyolcvanas évek óta tagja az amerikai törvényhozásnak, előbb képviselőként, majd szenátorként. 2000-ben versenyben volt az elnökjelöltségért, és az előválasztások kezdetén őt tartották a favoritnak. Mostani győzelme helyszínén, Dél-Karolinában azonban az ellene irányuló negatív kampány hatására súlyos vereséget szenvedett George Bushtól.

Nem köntörfalaz

"Egyenes beszéd expressz" - ez a neve McCain kampánybuszának. Ez kivételesen nemcsak üres frázis, a szenátor valóban olyan politikus hírében áll, aki nem beszél mellé, és hajlandó kimondani a kellemetlen igazságokat is. Jó példa volt erre a michigani előválasztási kampány, ahol az egyik fő téma az autóipar volt, amely rossz éveket tudhat maga mögött, és rengeteg dolgozó vesztette el állását. McCain nem köntörfalazott, közölte, hogy az elveszett munkahelyek nagy részét nem lehet visszaszerezni. Szerinte az átképzés jelenti a megoldást a munkanélküliek számára.

Michiganben persze az is kiderült, ez a fajta egyenes beszéd sem mindig kifizetődő, üzenete ugyanis nem vált be. Simán megverte őt Mitt Romney, aki a régi szép idők visszahozatalát ígérte a csalódott autóipari dolgozóknak.