Visszadobhatják Basescu bűnvádi indítványát

Vágólapra másolva!
Nem akarja továbbítani az ügyészségnek a román igazságügyi miniszter Traian Basescu államfő kérelmét, amelyben több kormánytag ellen bűnvádi eljárás megindítását kezdeményezte. A tárcavezető szerint hiányos a dokumentáció, az államfő viszont óva intette a politikust a hivatali visszaéléstől.
Vágólapra másolva!

Teodor Melescanu ideiglenes román igazságügyi miniszter nem hajlandó továbbítani az ügyészségnek Traian Basescu államfő kérelmét, amely egy jelenlegi és hét volt kormánytag elleni eljárás elindítására vonatkozik. A liberális politikus arra hivatkozott, hogy a dokumentáció hiányos.

Basescu azonban televízió kamerái előtt kijelentette: azzal, hogy Melescanu akadályozza a bűnvádi eljárások útnak indítását, egy lépésre van már csupán a hivatali visszaélés elkövetésétől. Tilos az igazságügyi miniszternek megtagadnia az államfő eljárás kezdeményezésére vonatkozó kérését - emlékeztetett. Basescu kijelentette: szeretné, ha a liberális Calin Popescu Tariceanu vezette kormány nem akadályozná tovább az igazságszolgáltatást.

Az érintett politikusok Basescu és a demokraták ellenfeleinek számító pártokhoz, így a liberális, a szociáldemokrata és a konzervatív párthoz, valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetséghez (RMDSZ) tartoznak. Az államfői kérések nyomán az ügyészség vádat emelhet Paul Pacuraru jelenlegi munkaügyi miniszter, Nagy Zsolt korábbi távközlési tárcavezető, Tudor Chiuariu egykori igazságügyi miniszter, Decebal Traian Remes volt agrárminiszter, Codrut Seres, a gazdasági tárca egykori vezetője, Miron Mitrea egykori szállításügyi miniszter és Victor Babiuc korábbi védelmi miniszter ellen. Vizsgálat indulhat továbbá a szociáldemokrata Adrian Nastase ex-miniszterelnök ellen.