Leveszik Szaddám Huszein kézjegyét az iraki zászlóról

Vágólapra másolva!
Eltűntetik Szaddám Huszein kézjegyét az új iraki zászlóról. A változást a kurd képviselők kezdeményezték, akik szerint a jelenlegi trikolor rossz emlékeket ébreszt - írja a The Times.
Vágólapra másolva!

Az iraki parlament kedden szavazott arról, hogy levegyék a korábbi diktátor, Szaddám Huszein kézjegyét a nemzeti zászlóról - írja a The Times. Az "Allahu akbar" - a mindenható isten - kifejezés még 1991-ben, az Öböl-háborút követően került rá az iraki trikolorra. A parlament arról is döntött, hogy a jövőben a szaddami idézet mellett látható három zöld csillag sem marad meg. A csillagok a diktátor által irányított Baász párt mottóját - egység, szabadság, szocializmus - jelképezték.

A módosítást a kurd képviselők kezdeményezték, akik szerint a jelenleg használt zászló Huszein véres rezsimjére emlékeztet. "Elfogadhatatlan, hogy olyan trikolorunk legyen, amely népirtásokhoz, etnikai tisztogatásokhoz köthető" - mondta Maszúd Barzáni kurd elnök, aki már tavaly kérte a nemzeti zászló megváltoztatását.

Allah marad

Az új zászló továbbra is piros-fehér-fekete színekből áll, és a jól ismert iszlám mottó sem kerül le középről, mindössze Husszein kézírását egy nyomtatott formátumra cserélik. Nem szavazták meg a kurdok azon kérését sem, hogy a szent szöveget sárga betűkkel - a kurdok hivatalos színével - tűntessék fel.

A szavazást azért most tartották, hogy a március 10-én esedékes pánarab csúcsra már az új zászlóval fogadhassák az Irakba látogató diplomáciai küldöttségeket.