Átmeneti kormányról egyeztetnek Olaszországban

Vágólapra másolva!
Az olasz köztársasági elnök tárgyalásokat kezdett a pártvezetőkkel átmeneti kormány létrehozásáról. Miután Romano Prodi csütörtökön lemondott, a jobboldali ellenzék előrehozott választásokat követel, az államfő szerint viszont előbb el kellene fogadni a választási rendszert megreformáló törvényt.
Vágólapra másolva!

Tárgyalásokat kezd péntek délután, Romano Prodi kormányfő lemondása nyomán az olasz pártok vezetőivel Giorgio Napolitano köztársasági elnök, s a konzultációk a tervek szerint jövő keddig folytatódnak - közölte az olasz elnöki hivatal. Prodi csütörtök este mondott le, miután alig húsz hónappal kormányra jutása után elvesztette a bizalmi szavazást az olasz szenátusban.

Napolitano korábban többször kijelentette, hogy nem akar újabb országos választást addig, amíg a parlament el nem fogadja a választási rendszert megreformáló törvényt. Sokan a jelenlegi rendszert teszik felelőssé Olaszország krónikus politikai instabilitásáért, mivel aránytalan súlyt ad a kis pártoknak az egyes kormánykoalíciókban. Ez az oka annak, hogy a második világháború óta eltelt 63 évben 61 kormánya volt Olaszországnak.

Ennek ellenére elképzelhető, hogy mégis kénytelen lesz kiírni előre hozott választásokat, amit a Silvio Berlusconi volt miniszterelnök vezette jobboldali ellenzék követelt. Ez akkor történhet meg, ha nem alakul ki konszenzus a pártok között olyan átmeneti kormány létrehozásáról, amely végigviszi a reformot. Walter Veltroni, a leköszönő kormányt alkotó legnagyobb tömörülés, a Demokrata Párt vezetője úgy vélekedett, hogy az új törvény nélkül megrendezett előre hozott választások csak újabb válságba taszítanák az országot.

Elemzők és sajtóértesülések szerint van néhány olyan semleges, köztiszteletben álló személyiség az olasz közéletben, aki alkalmas lehetne egy átmeneti kormány vezetésére: ilyen Mario Draghi, az olasz központi bank elnöke, Mario Monti, az Európai Unió volt versenyügyi biztosa, valamint Franco Marini, a szenátus jelenlegi elnöke. Romano Prodi kabinetje egyelőre ügyvezetőként hivatalban marad.