Ötmillió dollárt kapott egy 9/11-es terrorista nyomravezetője

Vágólapra másolva!
Ötmillió dollár (885 millió forint) nyomravezetői jutalmat adott az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) annak a repülős oktatónak, aki segített a 2001. szeptember 11-i merényletek egyik előkészítőjének a nyomára bukkanni.
Vágólapra másolva!

A 69 éves Clarence Prevost a terrortámadásokban való bűnrészességért életfogytiglani börtönre ítélt Zacarias Moussaoui megtalálásában segített a szövetségi nyomozóknak - jelentette pénteken a CNN.

Prevost, a Northwest Airlines nyugalmazott pilótája elmondta: az keltett benne gyanút, hogy Moussaoui szinte egyben rendezte a pilótatanfolyam díját és százdolláros bankjegyekkel fizetett.

Gyanúját megosztotta az FBI-jal. Mouassaouit ennek köszönhetően 2001 augusztusában, még a washingtoni és New York-i terrortámadások előtt letartóztatták vízumának túllépése miatt Minnesota államban, ahol a repülős oktatáson részt vett.

Az ötmillió dollárt az alapján a szövetségi program alapján fizették ki, melyet a terroristák nyomravezetőinek jutalmazására hoztak létre. A program keretében első ízben fizettek ki ilyen díjat amerikai állampolgárnak a 9/11-es merénylettel kapcsolatban. A CNN szokatlannak nevezte a jutalmat, mivel a marokkói származású, francia állampolgárságú Moussaoui nem is szerepelt a terrorista körözöttek listáján.

A jutalom átadása zárt ajtók mögött zajlott, a külügyminisztérium nem is közölte a nyomravezető nevét. Két névtelenséget kérő kormányzati tisztviselő árulta el, hogy Prevost volt a jutalmazott, aki egykori a haditengerészet pilótája volt és a Moussaoui elleni perben koronatanúként jelent meg. Az ő sürgetésére értesítették főnökei, a Pan Am Nemzetközi Repülési Akadémia vezetői az FBI-t arról, hogy a gyanús férfi, aki tapasztalatlan pilóta, utasszállító gépek vezetésében akar gyakorlatot szerezni.

Miután kitudódott, hogy Prevost kapta a hatalmas nyomravezetői díjat, a Pan Am iskola két másik oktatója kifogást emelt, mondván, hogy nekik is szerepük volt az FBI értesítésében.