Újabb helyen törték át a határt a gázaiak

Vágólapra másolva!
Ismét áttörték palesztinok a Gázát Egyiptomtól elválasztó falat. Péntek reggel ugyanis az egyiptomi biztonsági erők már nem engedték a gázaiaknak, hogy átkelljenek azon a résen, amelyet egy szerdai robbantással ütöttek a határon fekvő falba. Az egyiptomiak sokkolókkal, vízágyukkal próbálták megfékezni a rohamot.
Vágólapra másolva!

Újabb helyen törték át pénteken a palesztinok a Gázát Egyiptomtól elválasztó falat. A határon egy buldózerrel vágtak rést a fekete álarcot viselő fegyveresek. Az egyiptomi határőrök nem tudták megállítani a tömeget - írja a BBC.

A palesztinok azért bontották meg a határon fekvő falat, mert az egyiptomi biztonsági erők péntek reggel már nem engedélyezték az illegális határátkelést, csak azoknak a palesztinoknak nyitottak utat, akik Egyiptomból akartak visszatérni a gázai övezetbe. A feldühödött gázaiak kövekkel dobálták meg az egyiptomiakat. A határőrök figyelmeztető lövéseket adtak le és sokkolókkal, vízágyukkal állították meg a tömeget.

A gázai-egyiptomi határon fekvő Rafah közelében a falat szerdán robbantották át fegyveresek. Ezt követően két napon keresztül tízezrek özönlöttek Egyiptomba. A roham oka, hogy Izrael blokád alatt tartja Gázát, a helyiek pedig attól tartanak, hogy nem marad elég tartalékuk. Ráadásul Egyiptomban jóval olcsóbban lehet hozzájutni az élelmiszerekhez, a benzinhez és cigarettához, mint a palesztin oldalon.

Az ellenőrzés helyreállítása felé tett első lépésként az egyiptomi biztonsági erők csütörtökön visszafordították azokat a palesztinokat, akik mélyebben be akartak menni Egyiptomba. Ezzel egyidejűleg a Hamász palesztin szervezet emberei felsorakoztak a határ gázai oldalán, és ellenőrizni kezdték az Egyiptomból visszautazó palesztinok csomagját, fegyvereket és behozatali tilalom alá eső más árukat keresve.

Az izraeli hadsereg - attól tartva, hogy szélsőségesek is lehettek az Egyiptom és a Gázai övezet között ellenőrizetlenül közlekedő palesztinok között - megemelte a készültség szintjét, és lezárta az izraeli-egyiptomi határ mentén futó autóutat. Az egyiptomi külügyi szóvivő erre reagálva azt mondta: a jelenlegi helyzet csak átmeneti.