935-ször lódítottak Bush és emberei

Vágólapra másolva!
2001 és 2003 között Bush és munkatársai 935 hamis nyilatkozatot tettek az állítólagos iraki tömegpusztító fegyverekkel és az al-Kaidával kapcsolatban, egyedül Bush 260-szor lódított - állítja egy amerikai tanulmány, amelyet a CNN ismertet. Mindez a készítők szerint az iraki háború előkészítését célzó kampány során történt. A Fehér Ház szerint Szaddám Huszein eltávolítása mégis helyes lépés volt.
Vágólapra másolva!

George W. Bush amerikai elnök és legközelebbi munkatársai nyilvánosan 935 hamis állítást tettek Amerika Irak általi fenyegetettségével kapcsolatban. A 2001. szeptember 11-ét követő két évben az Irak jelentette biztonsági kockázatot módszeresen eltúlozva vitték az országot háborúba - állítja egy, a CNN által idézett tanulmány, amely Bush és munkatársai 2001 és 2003 közötti nyilatkozatait vizsgálta.

A nonprofit újságírószervezetek által készített tanulmány szerint egyedül Bush ebben az időszakban 260 hamis nyilatkozatot tett. A korábbi külügyminiszter, Colin Powell 254-szer tette meg ugyanezt. A listán Dick Cheney alelenök, Donald Rumsfeld védelmi miniszter, Condoleeza Rice nemzetbiztonsági tanácsadó - utóbb külügyminiszter - is szerepel.

"Röviden összefoglalva, a Bush-kormányzat téves információk módszeres sulykolása révén vitte háborúba az amerikai nemzetet, így kezdődhetett meg az iraki háború 2003 március 19-én" - olvasható a tanulmány összefoglalójában, amelyet a Center for Public Integrity és a Fund for Independence in Journalism nevű szervezet készített.

A kutatás során a Fehér Ház hivatalos közleményeit, a nagyobb médiák által idézett nyilatkozatokat és a politikusok nyilvános beszédeit vizsgálták. Az eredmény: Bush 232-szer nyilatkozott hamisan Irakról és Szaddam Huszein volt diktátor állítólagos tömegpusztító fegyvereiről, valamint 28-szor az Irak és az al-Kaida közötti kapcsolatról - írja a CNN.

Bush és Powell vezet

Miközben Bush és emberei állandóan bizonygatták a fennálló kockázatot, az amerikai és néhány más ország - köztük Nagy-Britannia - hírszerző szolgálatai is hitték, hogy Szaddam Huszein tömegpusztító fegyverekkel rendelkezik - írja a CNN a tanulmányra hivatkozva. Bush mögött alig lemaradva Colin Powell következik, aki 244-szer beszélt tömegpusztító fegyverekről és tízszer az al-Kaida és Irak kapcsolatáról. Donald Rumsfeld 109 hamis nyilatkozatott tett, Condoleeza Rice 56-ot, Dick Cheney pedig 48-at - számolták ki a készítők.

"Ma már senki nem vonja kétségbe, hogy Iraknak nem voltak tömegpusztító fegyverei vagy komolyösszekötő szálai az al-Kaidával" - olvasható a szövegben. A tanulmány készítői szerint az amerikai médiának is vannak adósságai a kérdésben, szerintük ugyanis a sajtó sem járta körül eléggé a problémát, és nem gyakorolt hatékony önkritikát azután, hogy szinte szolgai módon és kritika nélkül tette közzé a nyilatkozatokat a háború előtti hónapokban.

"Mégis jobb Szaddam nélkül"

A nagy visszhangot keltő dokumentumra válaszolva a Fehér Ház szóvivője, Scott Stanzel nem tért ki konkrétan a "hamis nyilatkozatokat" illető vádakra. Ugyanakkor kijelentette: akkor az Egyesült Államok egy nagy nemzetközi koalíció tagja volt, amely közösen vett részt az Irak elleni invázióban. Az inváziót sok ország hírszerzőinek tevékenységére alapozták - tette hozzá. A szóvivő szerint Huszein terroristákat szponzorált, és veszélyt jelentett a nemzetközi biztonságra. "A világ jobb nélküle" - szögezte le.

Dana perino Fehér házi titkár szerint a tanulmány nem ad pontos képet, mert csak Bush és a legfelső amerikai vezetés nyilatkozatait vizsgálja, nem pedig a kongresszusi képviselők megnyilvánulásait vagy a világ más politikusainak kijenetéseit. "A tanulmány azt is figyelmen kívül hagyja" - jélentette ki -, "hogy miután bebizonyosodott, hogy Irakban nem voltak tömegpusztító fegyverek, amit pedig mindannyian elhittünk, ez a Fehér Ház és az elnök volt az, aki reformokat indított el a hírszerzésen belül, hogy ilyesmi ne forduljon elő ismét." Bush pedig azóta hangoztatja: a hírszerzési hibák ellenére Szaddam Huszein eltávolítása a hatalomból helyes lépés volt.