Izrael kerítést akar az egyiptomi határon

Vágólapra másolva!
Kerítést akar építeni Izrael az Egyiptommal közös határon - jelentette be a zsidó állam vasárnap. Izrael ugyanis attól tart, hogy a szerdán erőszakkal megnyitott határon a terroristák fegyvereket visznek be a Gázai övezetbe. Vasárnap Egyiptom beleegyezett abba, hogy a Hamász helyett a Mahmúd Abbász elnök vezette Palesztin Hatóság ellenőrizze a Gáza és Egyiptom közti határt.
Vágólapra másolva!

Izraelnek biztonsági kerítést kell majd építenie Egyiptommal közös, 240 kilométeres határának teljes hosszán - jelentette ki vasárnap az izraeli védelmiminiszter-helyettes. Izrael ugyanis attól tart, hogy a rafahi átkelő szerdai erőszakos megnyitását kihasználják a terroristák, és korszerűbb fegyvereket visznek be a Gázai övezetbe.

A gázai-egyiptomi határon fekvő Rafah közelében a falat szerdán robbantották át fegyveresek. Ezt követően napokon keresztül tízezrek özönlöttek Egyiptomba. A roham oka, hogy Izrael január 17-e óta blokád alatt tartja Gázát, a helyiek pedig attól tartanak, hogy nem marad elég tartalékuk. Ráadásul Egyiptomban jóval olcsóbban lehet hozzájutni az élelmiszerekhez, a benzinhez és cigarettához, mint a palesztin oldalon.

Az egyiptomi hatóságok vasárnap is nyitva hagyták a rafahi határt, de tovább szigorították a biztonsági kordont a város körül, így kis területre korlátozták a város egyiptomi részébe átjutott palesztinok mozgását. Továbbra is palesztinok ezrei lépnek át egyiptomi területre vásárlás céljából, jóllehet a legtöbb bolt zárva van, a több benzinkúton pedig már rég elfogyott a benzin.

Vasárnap bejelentették: Egyiptom beleegyezett abba, hogy a Mahmúd Abbász vezette Palesztin Hatóság végezze a Gázai övezet és Egyiptom határának őrizetét. A határőrzésből így kizárják a Palesztin Hatósággal rivalizáló radikális Hamászt, amely az ellenőrzése alatt tartja a gázai övezetet. A Hamász azonnal elutasította, hogy az átkelő ellenőrzését Abbász erői vegyék át. "Megvan a magunk elképzelése arról, hogyan működtessük az átkelőt, és azt közöljük majd egyiptomi testvéreinkkel" - közölte a Hamász szóvivője.

Mahmúd Abbász palesztin elnök szerdán Kairóban tart egyeztetést a kialakult helyzetről Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel. Közben a kairói kormány azt javasolta, hogy az Abbász vezette Fatah mozgalom és a Hamász vezetői üljenek tárgyalóasztalhoz Egyiptomban, és próbáljanak megoldást találni a válságra. A Hamász elfogadta a meghívást, Abbász elnök viszont továbbra sem hajlandó tárgyalni a Gázai övezet feletti ellenőrzést erővel magához ragadó Hamász képviselőivel.