Kennedyék is Obama mögé álltak

Vágólapra másolva!
Az egykori elnök, John Fitzgerald Kennedy lánya és öccse is Barack Obamát támogatja a demokrata elnökjelöltségért folyó versenyben. Ez gyengítheti Hillary Clintont a február 5-i szuperkedd előtt, amikor 22 államban tartanak előválasztást.
Vágólapra másolva!

A szombati dél-karolinai előválasztási győzelem után újabb lendületet kaphat Barack Obama kampánya, aki Hillary Clintonnal vív szoros párbajt a demokrata elnökjelöltség megszerzéséért. Hétfőn ugyanis várhatóan támogatásáról biztosítja őt Edward Kennedy szenátor, az 1963-ban meggyilkolt John Fitzgerald Kennedy elnök öccse.

A The New York Times cikke szerint a Clinton-stáb hetekig szerette volna elérni, hogy a szenátor semleges maradjon a versenyben. Edward Kennedy azonban környezete szerint egyre inkább rossz szemmel nézte a Clinton-kampány hangvételét. Az egykori first lady részéről komoly támadások érték Obamát, ráadásul több olyan állítás is elhangzott, amely alaptalannak, illetve csúsztatásnak bizonyult.

Korábban Edward Kennedy jó barátságban volt Clintonékkal, és a szenátusban is együttműködött Hillary Clintonnal. A The New York Times szeirnt azonban a szenátor úgy érezte, hogy Barack Obama valóban képes arra, hogy változást hozzon a politikában és új generációkat szólítson meg. Clintonék helyzetét súlyosbítja, hogy JFK lánya, Caroline is a rivális mellé állt.

Február 5-én, az úgynevezett szuperkedden kiderül, hogy mennyit ér a Kennedyek támogatása. Aznap ugyanis 22 államban tartanak jelölőgyűléseket és előválasztásokat. A The New York Times szerint lehet, hogy még akkor sem dől el az elnökjelöltségért folyó verseny, és elhúzódó kampányra kell számítani.