Áramért tüntető libanoniakra lőttek

Vágólapra másolva!
Összecsaptak a tüntetők és a rendőrök Bejrútban - az erőszaknak nyolc áldozata van. A tüntetések a sorozatos áramkimaradások miatt kezdődtek, a tizennyolc éve véget ért polgárháború óta ugyanis máig nem állították teljesen helyre az egymillió libanoni főváros áramszolgáltatását. Egyelőre nem tudni, ki adta le az első halálos lövést az autógumikat égető és kukásautókat gyújtogató tüntetőkre.
Vágólapra másolva!

Erőszakossá fajultak a sorozatos áramkimaradások és áremelések miatt kirobbant utcai tüntetések vasárnap a libanoni fővárosban. A demonstrálók és a rendőrök összecsapásaiban nyolc ember életét vesztette, tucatnyian pedig megsebesültek.

Fuád Szinjóra miniszterelnök nemzeti gyásznapot hirdetett hétfőre, és elrendelte az oktatási intézmények bezárását. A parlamenti többség azzal vádolta meg a Szíria- és Irán-barát ellenzéket, hogy politikai célokra használja fel az elégedetlenkedést, és csak a káoszt szítja tovább. A síita ellenzék visszautasította a vádakat.

Helyi idő szerint délután négy órakor kezdődtek az incidensek Bejrút déli, síiták lakta részén, ahol fiatalok autógumikat gyújtottak fel az utcán, hogy az áramkimaradások miatti tiltakozásuk jeléül megállítsák a közlekedést. A kivezényelt katonák megtisztították az utat, de a tüntetők visszatértek, és köveket hajigáltak a katonákra, akik levegőbe leadott lövésekkel próbálták feloszlatni a tömeget.

Pontosan nem tudni, hogy ki és milyen körülmények között adta le az első végzetes lövést, amelynek következtében életét vesztette a síita Amal ellenzéki mozgalom egyik tagja. Egyes televíziókban orvlövészekről beszéltek, mások szerint a tüntetők közül fegyveresek lőttek a katonákra. A zavargások villámsebesen tovaterjedtek, és a demonstrálók Bejrút több körzetében autógumikat és kukásautókat gyújtottak fel, lezárták a főváros repülőterére vezető főút egyes szakaszait. Tiltakozó akciók kezdődtek Libanon más déli városaiban is.

A tüntetők amiatt tiltakoztak, hogy az utóbbi hónapokban már az egymillió lakosú Bejrútban is szünetel időnként az áramszolgáltatás. Libanonban az 1975 és 1990 közötti polgárháború lezárulása óta máig nem állították helyre teljesen az áramhálózatot. Az elmúlt hetekben gyakoriak voltak az áramkimaradások miatti megmozdulások, főként az ország azon területein, ahol az ellenzéki erőknek jelentős bázisa van.

A rendőrség és a hadsereg ellenőrzés alá vonta a helyzetet, a lövöldözés megszűnt a fővárosban, de a feszültség szinte tapintható - jelentették a helyszíni tudósítók. A biztonsági erők arra számítanak, hogy a következő napokban újabb tüntetések lesznek.

A közel-keleti országban hónapok óta politikai válság zajlik a hatalom megosztása és az új államfő személye körül a Nyugat-barát szunnita többség, illetve az Irán és Szíria támogatását élvező síita ellenzék között. Libanonnak november 24. óta nincs elnöke, és egy héttel ezelőtt a parlament ismét elhalasztotta az új államfő megválasztását a riválisok közti patthelyzet miatt.

Az Arab Liga külügyminiszterei vasárnap Kairóban tartott tanácskozásukon felszólították a libanoni politikai erőket, hogy jussanak végre dűlőre, és hozzák meg a döntést a parlament február 11-re kitűzött újabb - immár 14. alkalommal megrendezett - elnökválasztó ülésén.