Elengedték a gyerekeket az iszlamisták Pakisztánban

Vágólapra másolva!
Elengedték túszaikat, és megadták magukat a törzsi vének tanácsának Pakisztánban azok az iszlamista fegyveresek, akik a rendőrök elől menekülve egy iskolaépületbe vették be magukat. A fegyveresek 250 kisdiákot tartottak fogva órákon keresztül.
Vágólapra másolva!

Megadták magukat a dzsirga (törzsi elöljárók és vének tanácsa) tagjainak, letették a fegyvert, és elengedték a gyerekeket - mondta a pakisztáni belügyminisztérium szóvivője az állig felfegyverzett hét iszlamistáról. A kérdésre, hogy teljesült-e a túszejtők szabad elvonulásra vonatkozó követelése, a szóvivő azt felelte, sorsuk a törzsi tanács és a helyi rendőrség kezében van.

A többek között gránátokkal és vállról indítható páncéltörő rakétákkal is rendelkező támadók azután menekültek a fővárostól, Iszlámábádtól 250 kilométerre délnyugatra fekvő Domial település iskolájába, hogy sikertelen kísérletet tettek egy orvos elrablására. A kudarcba fulladt emberrablási kísérlet során a pakisztáni biztonsági erőkkel vívott tűzpárbajban életét vesztette egy társuk.

A támadók a falubeliek elmondása szerint több mint 250, 8-12 éves tanulót ejtettek túszul. A belügyi szóvivő szerint egyik gyereknek sem esett bántódása.

Az elmúlt hónapokban megszaporodtak a hadsereg és az iszlamista lázadók közötti összecsapások Pakisztán északnyugati vidékén, az afgán határ mentén húzódó törzsi területen, amely az al-Kaida terroristahálózat és a muzulmán vallási fanatikus tálib mozgalom követőinek a rejtekhelye.

A dél-ázsiai ország történetében soha nem volt annyi halálos áldozata merényleteknek, mint tavaly: több mint 800-an vesztették életüket az iszlamisták számlájára írt különféle - zömmel öngyilkos - akciókban.