Nővédő szervezet alakulhat Szaúd-Arábiában

Vágólapra másolva!
Egyetemi oktatók részvételével a nők jogait védő szervezet alakulhat Szaúd-Arábiában. Az országban jelenleg a nők többsége a férfiak uralma alatt él, akik az élet számos területén korlátozhatják őket. Például csak az ő engedélyükkel utazhatnak.
Vágólapra másolva!

A nők jogait védő szervezet jöhet létre az e téren szigorú korlátozásairól ismert Szaúd-Arábiában - jelentette a Dzsiddában megjelenő Arab News angol nyelvű napilap hétfői számában. "Kétéves tárgyalási folyamat után a szociálisügyi minisztérium elvi jóváhagyását adta az Anszár al-Mara szervezet megalapítására" - mondta Szulejmán asz-Szalmán, a szervezet egyik alapítója.

Az Anszár al-Mara (szó szerint: "a nők hívei") alapítóbizottságának 21 tagja van, férfiak és nők vegyesen, köztük többen egyetemi oktatók és kutatók. A konzervatív sivatagi királyságban teljesen újszerű, nem kormányzati szervezet célja, hogy elősegítse a nők helyzetének javítását szociális, kulturális és oktatási téren.

Szaúd-Arábiában "a nők többsége jelenleg a férfiak uralma alatt él. A korlátozások miatt nem lehetnek a társadalom aktív tagjai" - jelentette ki Szalmán a lapnak. A vahhabizmus - az iszlám puritán változata - elveit szigorúan alkalmazó monarchiában a nők csak tetőtől talpig lefátyolozva hagyhatják el otthonukat, nem vezethetnek autót, nem utazhatnak férjük vagy más férfi családtagjuk engedélye nélkül, és étteremben sem étkezhetnek egyedül.

"Az, hogy segítsük a nőket, akikről a törvény vagy a szokás nem vesz tudomást, illetve rabszolgává tesz, nem ellentétes az iszlámmal, amely nem fosztja meg a nőket attól, hogy a saját pénzükkel rendelkezhessenek, autót vezessenek vagy saját maguk válasszák meg a férjüket" - vélte Szulejmán asz-Szalmán.

Szaúdi nőjogi harcosok közölték, hogy Abdalláh királyhoz intézett, az interneten is közzétett petíciójukkal szeretnék elérni, hogy 2008-ban feloldják a nők autóvezetési tilalmát.

Yakin Ertürk, az ENSZ-nek a nők elleni erőszak ügyében vizsgálódó jelentéstevője február 4. és 13. között látogat Szaúd-Arábiába Rijád meghívására - jelentette be az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága. Ertürk asszony Rijádba, Dzsiddába és Dammanba utazik, ahol a kormány és a civil szféra képviselőivel, ENSZ-illetékesekkel és erőszakos cselekmények áldozataival találkozik.