Újabb ellenzéki képviselőt öltek meg Kenyában

Vágólapra másolva!
Lelőtték Kenyében az ellenzéki Narancssárga Demokratikus Mozgalom egyik képviselőjét. Két nappal ezelőtt ölték meg a párt egy másik politikusát Nairobiban.
Vágólapra másolva!

David Too kenyai ellenzéki képviselőt lelőtte egy közlekedési rendőr Eldoret városánál - közölte a meggyilkolt politikus pártja, az ellenzéki Narancssárga Demokratikus Mozgalom (ODM) szóvivője.

Ezen a héten David Too a második áldozatul esett ODM-képviselő. Mugabe Werét hétfő éjjel lőtték le Nairobi külvárosában, a házánál. A gyilkosság újabb lökést adott az erőszakos cselekményeknek: a feldühödött ellenzékiek tüntettek, a rendőrség a levegőbe leadott lövésekkel és könnygázzal oszlatott.

David Too képviselőt a szóvivő szerint egy úttorlasznál ölték meg, miközben Nairobiból Eldoretbe hajtott. A párt egy másik tisztségviselője pedig azt mondta: vele együtt lelőtték az autóban ülő ismeretlen nőt is. Rendőrségi forrás szerint viszont a politikust egy házban lőtték le, féltékenységből, mert ott együtt tartózkodott a rendőr barátnőjével.

A december végi választások óta már legalább 900-an vesztették életüket a zavargásokban, melyek azután robbantak ki, hogy az ellenzék csalással vádolta meg az újraválasztott államfőt. Jendayi Frazer amerikai külügyi államtitkár-helyettes, az Egyesült Államok egyik fő afrikai követe szerdán kijelentette: etnikai tisztogatás folyik az országban.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán felszólította Kenya politikai vezetőit, hogy tegyenek meg mindent a vérontás megszüntetéséért és a nyugalom helyreállításáért. Addisz-Abebában csütörtökön nyílik meg az Afrikai Unió háromnapos csúcstalálkozója, amelyen több mint negyven ország elnöke vesz részt, köztük Mwai Kibaki kenyai államfő.