Maradhatnak az illegális bevándorlók Hollandiában

Vágólapra másolva!
Döntött a holland kormány arról, hogy letelepedési engedélyt ad ki az országban már hosszú ideje tartózkodó, de mindeddig rendezetlen helyzetű 27.500 külföldi menekültnek. Jan Peter Balkenende miniszterelnök kabinetje ezzel teljesítette a tavalyi koalíció alakításkor tett ígéretét.
Vágólapra másolva!

A döntéseket az úgynevezett migrációs amnesztiatörvény keretében hozták. A jogszabály azt követően született, hogy a korábbi évek keménykezű menekültpolitikájával szemben az új koalíció - amely Balkenende kereszténydemokrata pártja mellett két új erőből, a szociáldemokrata Munkapártból és egy kis protestáns pártból tevődik össze - "szociálisabb" politikát ígért ezen a területen.

A kormány gondoskodik a honosított menekültek társadalmi integrációjának gyorsításáról, segít nekik otthont és munkát találni. Olyan illegális bevándorlókról van szó, akik 2001 előtt érkeztek az országba, és menedékjogot kértek. Ötezer kérelmet ugyanakkor végérvényesen elutasítottak.

A toleranciájával korábban a világelsők közé tartozó Hollandiában az utóbbi évtizedben növekedett a feszültség a külföldi bevándorlók leszármazottjai és a helyiek között. Az iszlámbírálatáról is ismert Theo Van Gogh három évvel ezelőtti meggyilkolása után zavargások törtek ki az országban.

A menekültpolitika enyhítésének első jele éppen az volt, hogy a kormányban - most először - a Hollandiába vándorolt külföldieket képviselő két államtitkár is helyet kapott: egyikük a török származású Nebahat Albayrak, aki a migrációs, valamint a marokkói születésű Ahmed Aboutaleb, aki a szociális ügyekkel foglalkozik.