Tálib átnevelőtábort építettek a britek

Vágólapra másolva!
A tálibok számára épített átnevelőtábort a brit titkosszolgálat. Az afgán kormány állítólag semmit sem tudott az akcióról. A terveket egy decemberben lefoglalt memóriakártyán találta meg az afgán titkosszolgálat, és az ügy miatt akkor két brit diplomatát utasítottak ki az országból. Az unió és az ENSZ munkatársai tagadták, hogy bármi közük lett volna a britek titkos építkezéséhez - írja a The Independent.
Vágólapra másolva!

Két magas rangú brit diplomatát utasítottak ki Afganisztánból még december végén. Az afgán kormányszóvivő akkor annyit közölt, hogy a két férfi "megbízatásukkal összeegyeztethetetlen tevékenységet folytatott". Azzal gyanúsították őket, hogy a kormány tudta nélkül felvették a kapcsolatot a tálib lázadókkal. A két diplomata 48 órán belül elhagyta az országot, afgán munkatársaikat pedig - akik között egy korábbi tábornok is volt - letartóztatták a hatóságok.

Az afgán kormányszóvivő hétfőn bejelentette, hogy a két nyugati diplomatát kémtevékenység miatt utasították ki. Michael Semple és Mervyn Patterson ugyanis egy tálibok részére építendő titkos bázis kiépítését fedezte. Az akció részleteire egy memóriakártya adatai között találták rá, amelyet még decemberben foglaltak le az afgán titkosszolgálat emberei egy nyugati diplomatáknak rendezett fogadás alkalmával.

Az unió mindent tagad

A letöltött adatok szerint a britek egy olyan, háromlépcsős tervet dolgoztak ki, amelyben beépített tálibokat használtak volna fel az afgán felkelők felderítéséhez és elfogásához. A program - amely az Európai Unió Békeprogram fedőnevet viselte - harmadik fázisában katonai kiképzést biztosított volna a táliboknak. Az afgán kormány szerint az akciót a briteken kívül az unió és az ENSZ is pénzelte. A két szervezet munkatársai ugyanakkor közölték, semmit sem tudtak a brit titkosszolgálat manőveréről. "Az unióban nincsen erre a célra elkülönített pénzalap" - állítja az EU afgán nagykövete, aki nyomozást rendelt el az ügyben.

Forrás: EPA
Új agrártechnikákat sajátítottak volna el

Az első táborban 1800 tálib harcos mellett 200 katonai parancsnokot akartak kiképezni. A memóriakártyán az is szerepelt, hogy a britek 125 ezer dollárt (21 millió forintot) költöttek a létesítmény létrehozására, és újabb 200 ezer dollárt (34 millió forintot) különítettek el fejlesztésekre. Az adatok szerint állítólag a brit titkosszolgálat fizetett a tálibok beszervezéséért.

Az afgán kormány azt sérelmezte, hogy a britek engedély nélkül tárgyaltak a tálibokkal - írja a The Independent. Az ügy azért különösen kínos, mert a brit miniszterelnök, Gordon Brown tavaly decemberben többször elmondta, hogy Nagy-Britannia nem tárgyal az afgán felkelőkkel. A brit titkosszolgálat viszont azt állítja, hogy Hamid Karzai elnök minden mozdulatukról tudott.

Agrártechnikát oktattak volna

A tábort a tavaly visszafoglalt Músza Kala település mellett kezdték el kiépíteni. A brit titkosszolgálat szerint ez a tálib vezetők egyik legismertebb találkahelye. "A célunk az volt, hogy a felkelőket saját területükön figyeljük meg" - állítja a brit titkosszolgálat szóvivője, aki szerint ez a legjobb módszer, hogy pacifikálják az afgán lázadókat. A tálibok szakmai felkészítése nemcsak katonai ismeretekre terjedt volna ki, hanem többek között új agrár- és öntözőtechnikák elsajátítására is. A szóvivő szerint ezzel elősegíthetnék a gyógyszeralapanyagok számára előállított mák modern, nagyüzemi termelését, amibe bevonták volna a tálibokat.

"A tálibok beszervezése veszélyes" - állítja az afgán kormányszóvivő, aki szerint félő, hogy a kiképzett gerillák ellenőrizhetetlenné válhatnak. "A táborban oktatott katonai ismereteket elsajátító muszlim szélsőségesek így ellenünk fordíthatják mindazt, amit elsajátítottak!"