Hétszázezer ember zarándokolt Rio de Janeiróba, hogy részt vegyen a karneválon. A jó hangulatot a karnevált megelőző viták sem tették tönkre.

Helyiek és turisták százezrei gyűltek össze a riói karnevál alkalmával a brazil nagyvárosban, hogy részt vegyenek a vasárnap estétől hétfő hajnalig tartó mulatságon, és az azt követő számos utcabálon. A Sambadrome-ban tartott nagy felvonuláson a riói szambaiskolák mutatják be tudásukat. Egyes csoportok egy éven keresztül készültek a nagy eseményre.

A szambaiskolák - amelyek lehetnek valódi tánciskolák, vagy csak erre az alkalomra összeállt szomszédságok - szinte mind a brazil nagyváros nyomornegyedeiben székelnek. Minden egyes csoport választ magának egy-egy társadalmi vagy történelmi témát, amelyet táncukban, jelmezeikben eszközeikben is megjelenítenek. Idén volt aki a portugál királyi pár látogatását, vagy a japán bevándorlás témáját válaszotta.

Az egyik szambaiskola választása azonban vitákat gerjesztett. A Viraduoro a holokausztot akarta feldolgozni, azzal a céllal, hogy hasonló esemény soha ne történhessen meg a világban. A város zsidó hitközségeinek vezetői azonban a népirtás elbagatelizálásának minősítették az ötletet, és bíróságra vitték a dolgot, amely betiltotta a menetet. Az iskola ezért új felvonulását a szólásszabadság jegyében szervezte.

A BBC News szerint a viták ellenére Rio de Janeiróban ünnepi volt a hangulat vasárnap éjjel. A buli hétfő este folytatódik.