A nyugati demokráciák vezetőit bírálta a Human Rights Watch idei jelentésében azért, mert politikai haszonszerzés reményében szemet hunynak diktatórikus államok jogsértései felett. Az Egyesült Államok és az Európai Unió azzal ássa alá az emberi jogok érvényesülését, hogy hagyja pózolni a zsarnokokat - áll a HRW jelentésében.

Részben a nyugati demokráciák elnéző magatartása okolható azért, hogy a világ több országában zsarnokoskodó vezetők megsérthetik az emberi jogokat - olvasható a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet 2008-as jelentésében.

Az önkényuralmi rendszerek jogsértéseinek nincsenek nemzetközi következményei, és ez jelentős részben annak tudható be, hogy az Egyesült Államok, továbbá az európai és más földrészek megállapodott demokráciái elfogadják az érintett államok azon érvelését, hogy a választások megrendezése demokratikussá teszi őket - írják a jogvédők.

A szervezet 75 országot vizsgált meg abból a szempontból, hogy mennyire tartják tiszteletben az emberi jogokat. A problémás országok között szerepel többek között Csád, Kolumbia, Kongó, Irak, és Szomália. A szervezet a demokráciájukat legsúlyosabb mértékben megsértő államok között említi Kenyát, Pakisztánt, Jordániát, Nigériát, valamint Oroszországot és Thaiföldet. A további jogsértők között szerepel Kína, Etiópia, Irán, Észak-Korea, Szaúd-Arábia, Líbia, és Izrael.

A HRW szerint 2007-ben az emberi jogokat az Egyesült Államokban, Franciaországban és Nagy-Britanniában is megsértették a terrorizmus ellenes küzdelem nevében. A szervezet név szerint bírálta Angela Merkel német kancellárt, Nicolas Sarkozy francia elnököt és más európai vezetőket, amiért vonakodnak beengedni az Európai Unióba Törökországot, amelynek pedig javult az emberi jogi teljesítménye.
   
A jelentés Magyarországot azon országok között említi - Bulgária, Csehország, Irak, Kuvait, Mongólia és Lengyelország mellett -, ahol "sajtóhírek szerint" észak-koreai vendégmunkások dolgoznak. A HRW szerint a befogadó országoknak kellene javítani a vendégmunkások jogainak védelmén, ahelyett, hogy hazaküldenék őket. A HRW nem jelezte, hogy ajánlását konkrétan mely államoknak címezte.