Eltűnő szerzetesrendek aggasztják a pápát

2008.02.05. 9:09

Miközben világszerte több mint egymilliárd ember vallja magát római katolikusnak, szerzetesi fogadalmat csak kevesen tesznek. Egy vatikáni felmérés szerint már kevesebb mint egymillióan élnek szerzetesrendek kötelékében, ami aggodalommal tölti el a pápát.

Világszerte drámai mértékben csökkent a római katolikus szerzetesek és apácák száma - derül ki egy, a Vatikán hivatalos lapja, a L'Osservatore Romano által közölt felmérésből. A statisztika szerint 2005 és 2006 közt a női és férfi szerzetesrendek létszáma tíz százalékkal csökkent, így egymillió fő alá esett.

A szerzetesek száma annak ellenére csökken - II. János Pál pápa uralkodása idején negyedével -, hogy a katolikus egyház híveinek száma egyenletesen növekszik: ma már több mint 1,1 milliárd ember vallja magát katolikusnak, de közülük csak 945 ezren tettek szerzetesi fogadalmat.

Az adatokat az után tették közzé, hogy XVI. Benedek pápa a múlt héten a világ számos országából érkezett szerzetesekkel és apácákkal találkozott a római Szent Péter bazilikában. A BBC római tudósítója szerint a szerzetesek fogyatkozása aggodalommal tölti el a pápát. A római katolikus klérus egyre inkább fogy és öregszik, a folyamt az utóbbi időben drámai méreteket öltött.

KAPCSOLÓDÓ CIKK