Előrehozott választások felé sodródik Olaszország

Vágólapra másolva!
Várhatóan áprilisban előrehozott választásokat tartanak Olaszországban. A voksolásra azért van szükség, mert Romano Prodi kormánya januárban elvesztett egy bizalmi szavazást, az átmeneti kormány felállítása pedig kudarcba fulladt.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb a valószínűsége, hogy előrehozott választásokat kell tartani Olaszországban, miután Romano Prodi balközép kormánya elvesztett egy bizalmi szavazást a múlt hónapban, és az átmeneti kormány létrehozására irányuló erőfeszítések is kudarcba fulladtak.

Hétfőn Franco Marini szenátusi házelnök próbált többpárti támogatást kijárni egy esetleges átmeneti kormánynak, ám a közvélemény-kutatások szerint vezető Silvio Berlusconi és pártja elutasította az egyeztetést. Ezzel elérték, hogy várhatóan a héten feloszlatják az olasz parlamentet és április 6-án vagy 13-án előrehozott választásokat tartanak - írja a The Guardian.

Berlusconiékat a felmérések szerint 15 százalékos népszerűségi előnyük hajtja az előrehozott választások felé, ám ez minimálisra csökkenne, ha a Prodiék baloldali szövetsége lemondana az együttműködésről a kommunistákkal.

Prodiék azért akartak átmeneti kormányt létrehozni, hogy megválatoztassák a jelenlegi választási törvényeket. A Berlusconiék által még 2005-ben elfogadott törvények a kritikusok szerint túl nagy súlyt biztosítanak a parlamentben a kisebb pártok számára, amely megnehezíti a kormányzást.