Izgalmas éjszakával zárul a szuperkedd

Vágólapra másolva!
Hajnalba nyúló eredményhirdetéssel ér véget a szuperkedd, az amerikai elnökválasztási kampány eddigi legkomolyabb fordulója. A több mint húsz államot érintő előválasztások főszereplői demokrata oldalon a továbbra is szoros versenyben álló Hillary Clinton és Barack Obama, míg a republikánusoknál John McCainnek áll a zászló. Töltsön el az [origo]-val egy izgalmas éjszakát, kövesse az eredményeket és kombináljon velünk!
Vágólapra másolva!

Huszonnégy amerikai államban tartanak kedden előválasztásokat és jelölőgyűléseket, amelyek résztvevői szavaznak arra, melyik demokrata és republikánus indulót akarják jelölni a Fehér Házért folyó versenyben. Tizenkilenc államban mindkét párt jelöltjeire lehet szavazni, háromban (Idaho, Kansas és Új-Mexikó) csak a demokraták, kettőben (Montana, West Virginia) csak a republikánusok versengenek.

Magát az eseményt azért nevezik szuperkeddnek, mert az előválasztások során ez az egyetlen alkalom, hogy egyszerre szavaznak ilyen sok helyszínen, gyakorlatilag az ország felében. A keleti parton lévő Georgia államban közép-európai idő szerint éjjel egykor, a nyugati oldalon elterülő Kaliforniában hajnali ötkor zárnak be a szavazókörök.

Bonyolult állomás

"Aki ma rosszul szerepel, annak vége" - fogalmazott a BBC szerkesztője, jelezve, milyen nagy a tét. Az előrejelzésekkel azonban óvatosan bánnak az elemzők, ugyanis a szuperkedd az egyébként is nehezen követhető előválasztási folyamaton belül is különösen bonyolult állomás.

Az elnökválasztások történetében leggyakrabban úgy nézett ki a forgatókönyv, hogy valamelyik jelölt már az előválasztás kezdetén kiemelkedett a többiek közül, és el is döntötte a versenyt jóval a nyár végén esedékes pártkonvenciók előtt, ahol a küldöttek hivatalosan megválasztják a jelölteket. Most viszont annyira szoros az állás, hogy elhúzódó küzdelemre lehet számítani, amelynek során minden egyes küldöttért megharcolnak egymással a riválisok.

Esélylatolgatás

Ez különösen igaz a demokratákra, ahol Hillary Clinton és Barack Obama között kiegyensúlyozottak az erőviszonyok a legtöbb államban. Közöttük várhatóan folytatódik a párbaj, a legtöbb elemző nem tartja valószínűnek, hogy a szuperkedd után bármelyiküknek is végleg elszállnának az esélyei.

A republikánusoknál John McCain a favorit, de azért még nem szabad leírni teljesen Mitt Romney-t sem, a versengés már eddig is okozott ugyanis meglepetéseket. Az első, iowai jelölőgyűlést január elején meglepetésre megnyerő Mike Huckabee egykori bapista lelkész lassan, de biztosan lemaradt a versenyben.

A szuperkedd legfontosabb helyszíne Kalifornia, a legnépesebb állam, ez delegál ugyanis a legtöbb résztvevőt a nyár végi jelölőgyűlésekre. A Reuters felmérése szerint a demokrata oldalon Obama kényelmes előnyre tett szert Clintonnal szemben, a republikánusoknál az ABC News felmérése szerint pedig McCain vezet nagy fölénnyel. Utóbbit erősíthette az is, hogy a kaliforniai kormányzó, Arnold Schwarzenegger nyíltan mellé állt.

A The New York Times azonban figyelmeztet, hogy nem szabad elhamarkodott következtetéseket levonni, a szuperkedd ugyanis túl sok tényezős verseny ahhoz, hogy az urnazárások után rögtön egyértelmű győzteseket és veszteseket lehetne hirdetni. Így nem kell bedőlni annak, ha egyik vagy másik jelölt éjszaka kiáll, és egyből nyertesnek hirdeti magát. Könnyen lehet ugyanis, hogy még a következő fordulókban - Texasban vagy Ohioban - is ott fog harcolni minden egyes szavazatért, ahogy azt tette a szuperkedden is.