Többek között focilabdák, kajakok, legódarabkák és reklámszatyrok kavarognak abban a több száz kilométer átmérőjű szemétfolyamban, amely a Hawaii-szigetek felé közeleg. A víz felszíne alatt hömpölygő hulladék, amely műholdképekről nem látható, elpusztítja az óceánok élővilágát. A jelenséget tanulmányozó intézet munkatársa szerint az "úszó kontinens" mérete tíz év alatt a duplájára is nőhet - írja a The Independent.

Két, egymástól különálló szemétfolyam hömpölyög a Csendes-óceán északi részén Japán és a Hawaii-szigetek térségében. A sziget méretű, tíz méter vastag, összefüggő hulladékszigetek nem látszanak a műholdképekről. "Az elsősorban műanyagot tartalmazó, több száz kilométer átmérőjű képződmény jéghegy módjára viselkedik" - mondta Curtis Ebbesmeyer amerikai tengerbiológus, aki szerint tíz év alatt megduplázódhat a két szemétfolyam mérete.

"Focilabdák, kajakok, legódarabkák és reklámszatyrok is úszkálnak a víz felszínén" - állítja Charles Moore, aki 1997-ben vitorlázás közben fedezte fel az óceán felszínén is megfigyelhető szennyezést. Ezt követően hozta létre az Algalita kutatóközpontot a szemétfolyam vizsgálatára és alternatív megoldási lehetőségek kidolgozására. "A szennyezés mértéke elképesztő, tíz éve napokon keresztül vitorláztam a masszív szemétfolyamban" - mondta Moore.

A hulladékszigeteket az óceáni áramlások mozgatják, és egy esetleges áramlatváltozás súlyos következményekkel járhat. "A keleti szemétfolyam jelenleg a Hawaii-szigetek felé sodródik, és elképzelhető, hogy nekiütközik a szárazföldnek" - figyelmeztet Ebbesmayer, aki szerint a katasztrófa következményei kiszámíthatatlanok. "A becsapódáskor konfettiként hullik majd a szemét a hawaii tengerpartra!"

Megesszük

Az ENSZ környezetvédői szerint a kidobott műanyag 90 százaléka a tengervízbe kerül, és jelenleg az óceánok felületén közel 18 ezer darab jut belőlük minden egyes négyzetkilométerre - írja a The Independent. A hömpölygő hulladék egyötöde a hajók fedélzetéről és olajfúró tornyokról, míg többségük a szárazföldről kerül a nyílt vízre.

Forrás: Getty Images
100 millió tonna műanyag ütközhet össze a Hawaii-szigetekkel

A szennyezés következtében 100 ezer tengeri emlős és több millió vízimadár pusztul el évente. Az elhullott madarak gyomrából orvosi fecskendők, öngyújtók és fogkefék kerültek elő. A víz felszínén úszó tárgyak megtévesztik a halra vadászó állatokat.

"A szemétszigetek az emberi szervezetre is veszélyt jelentenek" - mondta Marcus Eriksen, az Algalita munkatársa, aki szerint ezek a vegyipari anyagok a tengeri halak szervezetét is ugyanúgy megmérgezik. "A szennyezés pedig előbb-utóbb az étkezőasztalokra kerül."