A halál torkából mentették ki az afgán egyetemistát

Vágólapra másolva!
Visszavonták az ítéletét annak a 23 éves egyetemistának, akit a múlt héten akartak kivégezni Afganisztánban. A döntést követően a brit The Independent napilap kezdeményezte nemzetközi petíció - amelyet 63 ezren írtak alá világszerte - azonban az afgán kormány meghátrálását eredményezte. A fiatalembert a Korán bírálatával vádolták, és a nők egyenjogúságának kérdése miatt ítélték halálra.
Vágólapra másolva!

Az afgán kormány egyik tisztviselője kedden bejelentette, hogy mégsem végzik ki azt a 23 éves, újságírónak tanuló egyetemistát, akit korábban istenkáromlás miatt ítéltek halálra. A férfi kivégzése ellen az ENSZ mellett több jogvédő és újságírókat tömörítő szervezet is tiltakozott. A nemzetközi felhíváshoz az angol The Independent napilap is csatlakozott csütörtökön. Az általuk elindított petíciót végül 63 ezren írták alá, amelyet a brit külügyminisztérium munkatársai továbbítottak Hamid Karzai afgán elnöknek.

Az afgán kultuszminiszter egyik munkatársa a petícióra válaszolva elmondta, hogy felülvizsgálják Szájed Pervez Kambaks ügyét, és módosítják az ítéletet. Nádzsib Manlaj szerint a papi testület döntését a nemzetközi szervezetek tiltakozása miatt vonták vissza. Az elnök szóvivője is megerősítette, hogy az államfő a nemzetközi nyomásnak tett eleget, amikor kérte a halálos ítélet felülvizsgálatát. "Karzai elnök úr személyes tájékoztatást kért" - mondta Humájun Hamidzáda, aki szerint a kivégzés visszavonásával nem zárult le a fiatalember ügye.

Manlaj szerint azonban nem kell aggódni az egyetemista életéért. "A papi esküdtszék első fokon bűnösnek találta, ám az elnök csak azt követően adhat személyes kegyelmet, ha a legfelső bíróság harmadfokon jóváhagyta a halálos ítéletet." Afgán kormánykörök szerint azonban Karzai elnök még a kegyelmi kérvény benyújtása előtt szeretné felmenteni a 23 éves férfit - írja a The Independent.

Szólásszabadság iszlám módra

Az ENSZ emberjogi szervezetének ügyvédje, Lousie Arbour levélben emlékeztette Karzai elnököt, hogy az alkotmány alapján járjon el az egyetemista ügyében. "Afganisztánban a törvények nem tiltják a szólásszabadságot" - mondta Arbour.

Afganisztánban az alkotmány mellett érvényben van a sária, azaz az iszlám törvénykezés is, amely tiltja Mohamed próféta bírálatát. "Minden országnak megvan a saját joga a szabadság értelmezésében. Nálunk a szólásszabadság csak az iszlám keretei között képzelhető el" - válaszolt Arbour levelére az afgán kormányszóvivő.

A férfit egy papokból álló esküdtszék azért ítélte halálra, mert olyan videót küldött szét diáktársai és tanárai között, amely szerint azok a muszlim szélsőségesek, akik a nők elnyomásának jogát a Koránból eredeztetik, félremagyarázzák Mohamed próféta szavait. Az eset miatt a 23 éves egyetemistát feljelentették, és ügyvéd jelenléte nélkül ítélték halálra.

Az afgán újságírókat tömörítő szervezet munkatársa, Zia Bumia szerint viszont szabályos koncepciós pert folytattak az egyetemista ellen. "A kormány egyszerűen elrabolta, és titokban - a sajtó teljes kirekesztésével - tartották meg a tárgyalást" - állítja Bumia, aki szerint a halálbüntetést támogatók és az azt ellenzők egyaránt nyomás alatt tartják Karzai elnököt.