Szuperkedd, Kalifornia előtt

Vágólapra másolva!
Az autópálya-hídon, Richmond és Berkeley között jónéhány tucat fiatal állt napközben, úgy egyharmaduk a délutáni csúcsban Ron Pault éltető táblákat rázott az Oakland-hídra San Francisco felé felhajtani igyekvő autósoknak, a többiek Barack Obamát éltették. Kaliforniában nem nagyon érződött milyen fontos nap is ez az Arany Államnak (és 21 másiknak), meg az amerikai elnökválasztás egészének.
Vágólapra másolva!

Ám ez csak az utcaképre vonatkozik, a médiában mindent elmosott a szuperkedd, és amennyire ez megítélhető, az emberek is sokat beszéltek politikáról, de nem az utcai kampányolás állt tevékenységük homlkoterében.
Beszéljünk a republikánusokról először!

The Huck is back! Talán ez a legfontosabb eseménye a republikánus előválasztásnak: Mike Huckabee, Iowa (január 3.) óta először tényezővé vált ismét. Hozta saját államát, Arkansas-t, hozta az Appalache-hegység úgyszólván érintetlen természeti szépségű vidékét, Nyugat-Virginiát, aztán Tennessee-t, Alabamát, Georgiát. Jó esélyt teremtett magának, hogy megkerülhetetlen tényező legyen az elnökjelölti csapatok megalakításánál, alelnök-jelölti minőségben. Mitt Romney, aki eddig Michigant hozta (ahol a papája kormányzó volt, és ő is ott nevelkedett, Detroitban), most nyert politikai koronaékszert, Massachussetts-t (amit sose fogok megérteni - az amerikai liberalizmus e fellegvárában miként lehetett ez a csávó kormányzó), aztán nyert Utah-ban, ami nem meglepő, a mormonok zöme ott pergeti dolgos napjait, Coloradót, Minnesottát, Montánát és Észak-Dakotát.

Utóbbiak nagykiterjedésű, kislakosságú, elsősorban fehér populációban erős államok, vadnyugati tradíciókkal, és azzal a hittel, hogy a férfi fegyveresen férfi és akkor szép, ha a kisteherautóját vezeti. Ehhez képest a konzervatív-republikánusok, közülük is a szélsőrepublikánus rádiós talk-show műsorvezetők által gyűlölt elpusztíthatatlan kelta hős, skót rablólovag, a mára már úgyszólván elfelejtett George W. Bush 2000-es kihívója, John McCain megnyerte a többi államot. Nagyokat, mint New York és New Jersey, középnagyokat, mint saját államát, Arizonát, Illinois-t, aztán kicsiket, de értékeseket, mint Connecticut. Kérdés, hogy McCain össze tudna-e bútorozni Huckabee-vel, hogy párosban küzdjenek majd tovább? Úgy néz ki, a szuperkedd náluk sem hozott döntést - mindenki azt mondja: küzd tovább, és nem akármilyen államok vannak még hátra: Pennsylvania, Ohio, és a maradékból a legnagyobb: Texas.

Beszéljünk most a demokratákról is!

Január 29-e (Dél-Karolina) után John Edwards kiszállt a versenyből, igaz, eddig egy szót sem szólt híveinek, kit is fog ő maga támogatni. Talán most, a Szuperkedd után megszólal. Támogatókról szólva Barack Obama az elmúlt időszakban nem éppen apróvadakat gyűjtött: Edward Kennedy szenátort, a volt elnök, JFK lányát, Caroline Kennedyt, és még egy családtagot, Maria Shrivert, aki a kaliforniai kormányzó, Arnold Schwarzenegger felesége.

A támogató flottafelvonulásokról és ezek feltételezett hasznáról már volt szó ezeken a hasábokon. A feltételezett haszon egyenlőre késésben van. Massachussetts-t, a Kennedyek ősi fészkét, és a Heinz-vagyonba benősült (tehát kecsup-milliárdos) John Kerry székhelyét Hillary Clinton simán megnyerte. Érdekesség, hogy Obama elhozta a hófehér prériállamokat, hogy ne mondjuk azokat, melyek Iowa körül vannak: Minnesotát, Észak-Dakotát, Kansast, kicsit távolabb Idahót, Montanát. A presztizses Észak-Keletről Connecticutot és Delaware-t, de nem tudott beleszólni a versenybe New Yorkban és New Jersey-ben, Hillary simán nyerte őket. Lots of race and gender involved - mondja valaki a tévében, és tényleg, Kaliforniában - mikor e sorok íródnak, még nincs végleges eredmény, de Hillary vezet - fehérek és feketék voksoltak Obamára, míg a nagyszámú latino (spanyolajkú) és ázsiai-amerikai közösség inkűbb Clinton szenátort választotta.

Lesz még min rágódni a következőkben.