Államfőt választ a cseh törvényhozás

Vágólapra másolva!
Pénteken új államfőt választ a cseh törvényhozás. A posztot jelenleg is betöltő, konzervatív Václav Klaus az esélyesebb, de a zöldek és szociáldemokraták által támogatott Jan Svejnar győzelme sem kizárt.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött az államfőválasztás pénteken délelőtt Csehországban. Az elnököt a parlament két háza választja meg együttes ülésen, amelyet a Hradzsinban tartanak. Várható, hogy a választás a késő esti órákig elhúzódik.

A legmagasabb alkotmányos tisztségért ketten versenyeznek: Václav Klaus jelenlegi elnök, akit a legerősebb kormánypárt, a Polgári Demokratikus Párt támogat, illetve Jan Svejnar közgazdász, a koalíciós zöldek és az ellenzéki szociáldemokraták jelöltje.

A cseh média szerint valamivel esélyesebb Klaus, de az erőviszonyok nagyon kiegyenlítettek, és Svejnar győzelme sem kizárt.

A hatályos alkotmány értelmében a parlament két háza együttes ülésen választja meg a köztársasági elnököt. A választás első két fordulójában külön-külön, míg a harmadikban már együtt szavaz az alsóház és a felsőház. Aki megkapja mind a 200 tagú alsóház, mind a 81 tagú felsőház összes tagja szavazatainak több mint a felét, tehát legalább 101, illetve 41 szavazatot, az győz.