Régi híd - ez volt a kódneve annak az amerikai-olasz akciónak, amelynek során csütörtökön őrizetbe vettek 74 feltételezett maffiatagot az Egyesült Államokban és Olaszországban. A hatóságok célja az volt, hogy elvágják a két ország közötti kábítószer-csempészés útját.

A nagyszabású akcióban olyan maffiaklánok tagjait keresték az olasz és amerikai rendőrök, akik a két ország közötti kábítószer-csempészést irányítják. Egyedül New Yorkban 54 embert - a Gambino család tagjait és segítőiket - vettek őrizetbe, gyilkosság, zsarolás, kínzás, uzsora, valamint a munkaügyi szabályok megsértése vádjával.

Az előállítottak között van a Gambino család "utcai főnöke", annak helyettese és "tanácsadója" - a hírhedt klán három legbefolyásosabb vezetője azok közül, akik eddig nem kerültek rács mögé.

Eközben Olaszországban háromszáz rendőr eredt a körözött alvilági elemek nyomába, többségük Szicíliában. A hatóságok 29 elfogatási parancsot adtak ki, több személyt előállítottak, másokat még keresnek. A rendőrség közleménye szerint az elfogottak között volt a legbefolyásosabb maffiacsaládok több tagja is. Ezek a  klánok a szicíliai maffia, a Cosa Nostra fejéhez, a tavaly novemberben őrizetbe vett Salvatore Lo Piccolóhoz kötődtek.

Az olasz rendőrség csütörtökön külön akcióban, Nápoly közelében elfogta az ország harminc leginkább keresett maffiózójának egyikét. A 42 éves Vincenzo Licciardi a Camorra nevű nápolyi és Nápoly környéki bűnszövetkezet az "Alleanza di Secondigliano" (Secondiglianói Szövetség) nevű bűnözői "kartell" vezetője. Secondigliano Nápoly egyik északi kerületének neve.

A több nagyhatalmú klán összefogásából keletkezett "kartell" főleg kábítószer-kereskedelemmel és zsarolással foglalkozik. Számos alkalommal összecsapott Nápoly történelmi belvárosának néhány klánjával az ilyen ügyletek feletti uralomért.