Tovább oson Obama és Huckabee

Vágólapra másolva!
Demokrata oldalon Barack Obamáról, a republikánusoknál Mike Huckabee-ről szólt az amerikai előválasztások szombati fordulója. Obama és Huckabee is közelebb került az elnökjelöltségért folyó versenyben vezető riválisához. Sikerük arra jó, hogy rájuk irányítsa a figyelmet. Huckabee szavazatai azonban jelentős részben protestszavazatok a CNN szerint, amiket annak köszönhet, hogy sok republikánus szavazó nem bízik a túl liberálisnak tartott John McCainben. Obama támogatottsága tiszteletet parancsol, de igazi áttörést eddig nem sikerült elérnie.
Vágólapra másolva!

Még három államot begyűjtött az amerikai elnökjelöltségért folyó küzdelemben a demokrata Barack Obama. Az illinois-i szenátor nagyarányú győzelmet aratott szombaton Washington, Luoisiana és Nebraska államokban is. Obama ezzel egyre jobban szorongatja az elnökjelöltségért folyó versenyben Hillary Clintont.

Clinton stábja igyekezett csökkenteni a vereség jelentőségét, a volt Firts Lady emberei azt állították, hogy Clinton a vasárnapi maine-i és a március elején esedékes texas-i és ohiói előválasztásokra tartalékol. Obama viszont győzelmével egyre jobban szorongatja Clintont, a CNN szerint Clintonnak 1100, Obamának pedig 1039 küldötte van, de Obama áll jobban abból a szempontból, hogy neki több elkötelezett delegáltja van, míg Clinton szuperdelegáltakban erős (erről lásd keretes írásunkat).

"A tétek túl nagyok és a kihívás túl hatalmas ahhoz, hogy még mindig ugyanazt a jó öreg washingtoni játékot játszuk ugyanazokkal a jó öreg washingtoni emberekkel és latolgassuk a lehetséges következményeket" - jelentette ki Obama. A kritika Clintonnak szól, hiszen Clinton nagy előnyének tartják Obamával szemben, hogy élvezi a pártapparátus támogatását, ráadásul megválasztása azt jelentené, hogy az Egyesült Államokat legalább 24 éven át két családnak a tagjai vezetik.

Clinton nem maradt adós a válasszal. "Ha én leszek a jelöltetek, akkor sosem kell amiatt aggódnotok, hogy ki fognak ütni a szorítóból, mert igenis megvan az erőm és a tapasztalatom, hogy vezessem ezt az országot" - szúrt oda Clinton a tapasztalatlansága miatt többször bírált Obamának és támogatóinak.

Huckabee jól tartja magát

Borsot tört a gyengébb jelölt a versenyben eddig vezető orra alá a republikánusoknál is: Mike Huckabee Kansasban megalázó csapást mért John McCainre, több mint kétszer annyi szavazatot szerzett, mint az országos összessítésben magasan vezető különc veterán. Huckabee szoros küzdelemben, de elhozta Louisianát is.

Összesítésben republikánus oldalon McCain vezet 714 delegálttal, Huckabee-nek 217 küldöttje és a versenytől a héten visszalépett Mitt Romney is begyűjtött korábban 286-ot. Huckabee nehéz helyzetét és bátorságát mutatja, hogy ha ezentúl minden államban veri is McCaint a szavazatok legalább 50 százalékával úgy, hogy ellenfele nem szerez többet 40 százaléknál, akkor is McCain kapja majd az elnökjelöltséghez szükséges delegáltak többségét.

A CNN és a BBC szerint nem hoznak változást az elnökjelöltségért folyó harcban a szombati előválasztások és jelölőgyűlések. Obama sikere arra jó, hogy megint ráirányítsa a figyelmet. Bár szép eredmény az is, hogy tartja magát Clintonnal szemben, továbbra is hiányzik neki az áttörés, hogy valami fajsúlyos államban győzze le Clintont. Huckabee sikerei pedig leginkább arra utalnak, hogy a republikánus szavazók egy jelentős része továbbra sincs kibékülve a bizonyos kérdésekben túl liberálisnak tartott McCainnel.

Jól mutatja a jelöltek közti különbséget az is - írja a CNN -, hogy Obama és Huckabee azokban az államokban arat, ahol jelölőgyűlést (caucus) tartanak. A CNN szerint ugyanis ezeket a szavazásokat sokkal inkább befolyásolja a kampányban végzett kétkezi munka, hogy mennyire sikerül megszólítani a pártok szavazóbázisát.