Ősztől napi 25 fontot (8800 forintot) kell fizetniük a sokat fogyasztó, és így több szennyezőanyagot kibocsátó személyautók tulajdonosainak, ha be akarnak hajtani London belvárosába.

Ken Livingstone polgármester öt éve honosította meg a világszerte sok fővárosban figyelemmel kísért londoni belvárosi behajtási díjrendszert, amelynek meghirdetett fő célja a zsúfoltság és a légszennyezettség csökkentése.

Livingstone keddi bejelentése szerint az intézkedés a kilométerenként 225 grammnál több széndioxidot kibocsátó, valamint a 2001 előtt nyilvántartásba vett, 3 ezer köbcentiméternél nagyobb motorral felszerelt személyautókra vonatkozik.

A behajtási díj kezdetben napi 5 font (1800 forint) volt, de ezt két éve 8 fontra (2900 forint) emelték, és a díjasított zónát tavaly az eredeti 20 négyzetkilométeres legbelső térségről a kétszeresére növelték.

A díjat minden négy- vagy több kerekű, belső égésű motorral hajtott, nem tömegközlekedési vagy egyéb közszolgálati jármű vezetőjének meg kell fizetnie, ha hétköznap reggel hét és este hat óra között kocsijával átlépi a kijelölt zóna határát. A fizetési kötelezettség nem vonatkozik a hibrid üzemű - elektromos és benzinhajtású - motorral felszerelt autókra, valamint a motorkerékpárokra.

A bliccelő autósok 100 fontos bírsággal számolhatnak.