Szüleihez kerül a késelő román kisfiú

Vágólapra másolva!
Állami intézmény helyett szüleihez kerül az a 11 éves romániai kisfiú, aki január elején Budapesten megkéselt egy másik tizenévest. A fiú korábban elszökött otthonról, és szülei nélkül került a magyar fővárosba.
Vágólapra másolva!

Egyelőre szüleihez költözik vissza, nem pedig állami intézménybe kerül az a gyerek, aki Budapesten bűncselekményeket követett el - írja az Új Magyar Szó (ÚMSZ). A bukaresti napilap magát megnevezni nem kívánó hivatalos forrásból úgy értesült: a tizenegy éves gyergyószentmiklósi G. I. elhelyezéséről már döntött a csíkszeredai törvényszék. Ennek értelmében a gyerek nem kerül állami intézménybe, hanem a családjához tér vissza. Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Hatóság igazgatója is csak e laptól értesült a fejleményekről, később viszont maga is megtudta "nem hivatalos forrásból" a hírt.

A lap szerint a törvényszéki döntés előre látható volt, hiszen Elekes korábban több ízben is jelezte, hogy az intézmény támogatni fogja a kisfiú visszatérését családjához. A gyerek jelenleg a hatóság ideiglenes felügyelete alatt van egy csíkszeredai intézményben. Ide Magyarországról történt átszállítása után került, de szökést kísérelt meg. Az intézetben pszichológus és szociális gondozó is foglalkozik vele. A gyereket az elmúlt hetekben többször meglátogatták a szülei, a találkozások családiasra sikeredtek, a gyerek is nagyon örült szüleinek. Utóbbiak fogadkoztak, hogy nem hagyják többet elkóborolni.

Nincs olyan intézmény, amely erőszakkal ott tudná tartani a gyereket, jószántából pedig nem fog megmaradni sehol - mondta Pap József gyergyószentmiklósi polgármester. Diaconita Vasile rendőrfelügyelő-helyettes szerint a gyereket sem őrizni, sem figyelni nem fogják, hiszen ennek nincs semmiféle törvényes alapja. Az intézetben eltöltött három hét nem elegendő ahhoz, hogy a fiú kész legyen a társadalmi beilleszkedésre - vallja azonban Bálint Szidónia brassói iskolapszichológus. Intelligens gyerek, ezt már bebizonyította. Másképp nem is tudott volna elszökni a nagyvilágba és ott bármilyen úton-módon megmaradni.

A 11 éves kisfiú szülei tudta nélkül került Budapestre, ahol január elején combon szúrt egy fiatalt Budapesten a Blaha Lujza téren egy mp3-lejátszó miatt.