Közel ezer emberrel végzett az afganisztáni fagy

Vágólapra másolva!
Több mint 900 halottja van a rendkívül hideg télnek Afganisztánban. Rengeteg ember végtagjai fagytak el, és 316 ezer szarvasmarha is odaveszett.
Vágólapra másolva!

A rendkívüli hidegnek, hóviharoknak és lavináknak már 926 halálos áldozatuk van ezen a télen Afganisztánban. Leginkább az ország nyugati részén élők szenvednek az elmúlt évtizedek legkíméletlenebb tele miatt.

Legtöbben, 462-en Herát tartományban haltak meg. Többtucatnyi embernek amputálták megfagyott kezét vagy lábát. A tél kezdete óta 833 lakóház semmisült meg, valamint 316 ezer szarvasmarha pusztult el.

A meteorológiai adatok szerint a mostani tél évtizedek óta a leghidegebb, mínusz harminc Celsius-fokos hideget is mértek. A hideg enyhült az elmúlt napokban, de sokan attól tartanak, hogy a távoli, elzártabb területeken élőkhöz nehezen vagy egyáltalán nem jut el segély, és a halálos áldozatok száma tovább növekszik.

Afganisztán a világ egyik legszegényebb országa, amelynek területén sok hegy magasodik, ahol télen a hőmérséklet sokáig marad tartósan mélyen a fagypont alatt.