Indulhat a koszovói EULEX-küldetés

Vágólapra másolva!
Miután péntek éjfélig egyetlen uniós tagállamtól sem érkezett kifogás a koszovói EU-misszió műveleti terve ellen, a küldetés hivatalosan is szabad jelzést kapott, így bármikor megkezdődhet végrehajtása. Egyelőre azonban nem indultak el az "első hullám" résztvevői, és ez szombaton nem is várható - közölték uniós források. Egyes vélekedések szerint a tényleges indulásig eltelhet még egy-két hét.
Vágólapra másolva!

Az EULEX Koszovó elnevezésű küldetésnek az a célja, hogy fokozatosan, négy hónap múlva átvegye az ENSZ-től a Koszovó feletti nemzetközi felügyeletet, gondoskodjon a szerbiai tartományból önálló állammá váló, zömmel albánok lakta terület függetlenedési folyamatának jogállami mederben tartásáról. Ugyanakkor ellenőrizze a politikai demokrácia és az emberi jogok, azon belül különösen az ott maradó szerbek kisebbségi jogainak tiszteletben tartását a függetlenség első éveiben.

A misszió maximum 2210 főből állhat, igazságügyi, rendőri, valamint vámos részlegből tevődik össze. Ezen felül létrejön egy polgári képviselet is. Vezetője Yves de Kermabon francia tábornok, a NATO vezette koszovói békefenntartó haderő (KFOR) 2005 szeptemberben leköszönt volt parancsnoka. A polgári képviselet irányítója Pieter Feith holland diplomata lesz. A telepítés négy hullámban történik.

A 22 kiemelt vezető képezi az első hullámot. Van köztük egy magyar is, aki a koszovói rendőri szervek működésének figyelemmel kísérését, a rendőrök továbbképzését, illetve a számukra nyújtott tanácsadói tevékenységet irányítja majd. A második hullámban indulnak a középvezetők, majd a harmadik hullám következik. Az első 120 nap a "felfejlődés" időszaka, és az EULEX csak ennek elteltével, tehát legkorábban június 14-én veszi át a Koszovó feletti felügyeleti jogokat a tartományt 1999 óta irányító, UNMIK nevű, négyezer fős ENSZ-missziótól. Az EULEX-személyzet negyedik hulláma e jogkörátvétel után érkezik csak a helyszínre.

Az EULEX-missziótól függetlenül jelenleg is Koszovóban tartózkodik és ott is marad a KFOR, 16 ezer katonával. Jelen van még az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) is, mintegy ezer fővel.