Ünnep, düh és meddő vita övezi az új állam születését

Vágólapra másolva!
Az albánok ünnepeltek, a szerbek dühöngtek, a nagyhatalmak pedig eredménytelenül vitatkoztak a koszovói függetlenség vasárnapi kikiáltásán. A sokak által félve várt lépés egyelőre fegyveres konfliktust nem, csupán pár száz fős zavargást okozott Belgrádban, de a meccs még nincs lejátszva. Hétfőn kiderül, ki ismeri el hivatalosan is az új államot, mit lép erre a függetlenséget ellenző Oroszország, csütörtökön pedig az, hogy vezetik le a tartomány elvesztése felett érzett bánatukat a szerbek.
Vágólapra másolva!

Koszovóban reggeltől éjszakába nyúlóan ünnepeltek emberek tízezrei, Belgrádban viszont több százan dühöngtek a koszovói függetlenség kikiáltása miatt vasárnap. A koszovói parlament délután egyoldalúan tette meg a régóta tervezgetett lépést. Szerbia egyelőre szavakban tiltakozik - a szerb kormányfő az USA-t vádolta, hogy "hamis államot" hozott létre, az elnök közölte, soha nem fogják elismerni a tartomány önállóságát -, de csütörtökre nagy tüntetést szerveznek Belgrádba.

Az egykori Jugoszlávia Szlovénia 1991-es különválásával induló, korábban számos véres háborúhoz vezető felbomlásának zárólépése egyelőre körülbelül hatvan sebesülttel járt - ők a vasárnap esti belgrádi zavargásokban megsérült rendőrök és tüntetők. Az albán-szerb vegyes lakosú Kosovska Mitrovicában gránátokkal fogadták a bejelentést, az egyik egy ENSZ-épületnél robbant fel, a másik nem lépett működésbe. Itt nem sérült meg senki.

Míg Koszovó ünnepelt és Belgrád dühöngött, az ENSZ Biztonsági Tanácsa meddő vitát folytatott a kérdésről. A testület hét tagállama - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Franciaország, Belgium és Horvátország - nevében Johan Verbeke belga ENSZ-nagykövet közleményében az orosz kérésre összehívott, zárt ajtók mögötti ülés után azt írta, "sajnáljuk, hogy a Biztonsági Tanács nem tud megegyezni a továbbiakról, de ez a patthelyzet hónapok óta ismert".

Oroszország és Szerbia nyilvános ülést kért, szerintük nem szabad megváltoztatni a BT 1999-es határozatát, amely ENSZ-védnökség alá helyzete a tartományt. A hét másik tag szerint azonban a helyzet azóta nagyban megváltozott, ami a korábbi határozat felülvizsgálatát indokolja.

Koszovó államiságát az EU hétfői külügyminiszteri értekezlete után ismeri el majd hivatalosan is számos uniós tagállam, de néhányan - Ciprus, Románia és Szlovákia - jelezték, ők nem csatlakoznak ehhez. Pozsony vasárnap este közölte, tudomásul veszi a lépést, de elismerésről nincs szó. Oroszország a szakadár grúz tartományok - Abházia és Dél-Oszétia - jogi helyzetének megváltoztatásával fenyeget Koszovó elismerése esetére.

Forrás: MTI
Egész hétvégén ünnepeltek

Koszovó Martti Ahtrisaari finn EU-biztos nevével fémjelzett tervnek megfelelően korlátozott függetlenséget kap. Más államhoz nem csatlakozhat, nemzetközi megfigyelők felügyelik majd, hadereje csak korlátozott lehet, és szigorú törvényekkel köteles biztosítani a területén élő szerb kisebbség jogait.