Feszült választáson szavazhatják le Pervez Musarraf csaknem tízéves uralmát Pakisztánban hétfőn. A rendet katonák és rendőrök tízezrei igyekleznek fenntartani. Az ellenzéki pártok már előre csalást szimatolnak, és nagy tüntetésekkel fenyegetnek.

Szigorú biztonsági intézkedések mellett kezdődtek hétfő reggel a parlamenti választások Pakisztánban. Összesen 81 millió választópolgár szavazhat reggel nyolc és délután öt között. A legtöbb szavazatra a két hónapja merénylet áldozatává vált Benzir Bhutto pártja, a Pakisztáni Néppárt (PPP) számíthat. A Pervez Musarraf elnököt támogató kormányzó Pakisztáni Muzulmán Liga - Kuaid-a-Azam (PML-K) várhatóan jelentős vereséget szenved majd.

A pakisztáni államfő kijelentette, hogy elkötelezett a megbékélési politika mellett. "Véget kell vetnünk a szembenállásnak, és a megbékélésre kell törekednünk" - mondta az elnök miután leadta szavazatát, és hozzátette: törekszik minden poltikai erővel kiegyezni.

A választás révén felálló új kormánnyal Pakisztán közel tíz évnyi katonai uralom után térhet vissza a polgári demokráciához, jóllehet sokan tartanak attól, hogy a hatalmat 1999-ben puccsal megszerző Pervez Musarraf elnök és pártja elcsalja az eredményt. Az ellenzéki pártok hatalmas tüntetésekkel fenyegetnek erre az esetre.

A Musarraffal szembeni elégedeltlenség eddig is heves gyakran erőszakba hajló tüntetésekben csapódott le. Egy szombati megmozduláson 47 ember vesztette életét. Nem véletlen, hogy a rendre a rendőrség mellett több mint 80 ezer katona is ügyel hétfőn.

A választást eredtileg január 8-ra tűzték ki, ám december 27-én meggyilkolták Benazir Bhutto volt kormányfőt, a legesélyesebb ellenzéki párt vezetőjét. Emiatt elhalasztották a szavazást.

A szavazás csak lassan indul be, kora reggel még alig lehetett embereket látni a szavazóhelyiségekben - jelentette a BBC Karachi tudósítója.