Saját pártja cserélné le Dzurindát

Vágólapra másolva!
Mikulás Dzurindának mennie kell a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) éléről - nyilatkozta kedden este az ellenzéki párt alelnöke, Juraj Liska.
Vágólapra másolva!

Liska, aki annak idején Dzurinda kormányának védelmi minisztereként a magyarországi Hejcén szerencsétlenül járt és 42 emberéletet követelő szlovák katonai szállító repülőgép katasztrófája miatt mondott le, a Hospodárské Noviny című gazdasági napilap internetes honlapján a nyolc évig kormányzó exminiszterelnököt tette felelőssé az ellenzéki párt támogatottságának erőteljes megcsappanásáért. Mint mondta, a párt élén álló Dzurinda maga is mérlegelni lenne köteles, vajon nem ő fékezi-e az SDKÚ fejlődését.

A párt rendkívüli kongresszusának mielőbbi összehívását sürgető Liska szerint a fórumon a pártvezetés cseréjének indítékait nyíltan és kíméletlenül meg kell vitatni, s mint állítja, törekvése jelentős háttértámogatást élvez.

A Dzurinda vezette párt ellenzéki partnerei, a Magyar Koalíció Pártja (MK) és a szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) ezzel kapcsolatosan egyelőre nem mondott véleményt.

Az elhangzotakra reagálva Mikulás Dzurinda meglepőnek nevezte Liska nyilatkozatát, mert mint mondta, a pártján belül a kezdetektől nyílt pártbeszéd folyik, az ilyen kérdéseket mindig is egymás között volt szokás megvitatni, s jómaga a jövőben sem kívánja a párton belüli vitákat a médiában lefolytatni.