Sárgaláz szedi áldozatait Paraguayban

Vágólapra másolva!
Hét halálos áldozatot követelt a sárgaláz Paraguayban; a súlyos fertőző betegség harmincnégy év után bukkant fel újra a dél-amerikai országban.
Vágólapra másolva!

A halálesetekről Oscar Martínez, a paraguayi kormány egészségügyi minisztere számolt be a részletek ismertetése nélkül.

Bejelentése előtt néhány órával az ABC Color című lap hírül adta, hogy a hatóságok vizsgálatot indítottak, mert azt gyanítják, sárgaláz okozhatott haláleseteket a főváros, Asunción egyik külső kerületében.

A szúnyogcsípéssel terjedő betegség februárban már felbukkant egy mindentől elzárt apró vidéki településen; akkor öten betegedtek meg, de mindannyian felépültek.

A miniszter közölte, hogy 300 ezer embert beoltanak sárgaláz ellen. A paraguayi hatóságok saját számításuk szerint egymillió embernek elegendő oltóanyaggal rendelkeznek, miután vakcinaadományok érkeztek Paraguayba Brazíliából és Peruból. Paraguayban utoljára 1974-ben észleltek sárgaláz-megbetegedést.

A szomszédos Brazíliában idén már 15 halálesetet okozott a lázzal, sárgasággal, vérzéses kiütésekkel járó trópusi betegség a helyi egészségügyi minisztérium közlése szerint.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a világon évente összesen hozzávetőleg 30 ezren halnak meg sárgalázban.