Plágiumváddal próbálja gyengíteni Obamát Clinton

Vágólapra másolva!
Három államban tartanak előválasztást és jelölőgyűlést kedden az USA-ban. Ebből elsősorban Wisconsin az érdekes, ahol a demokraták 92, a republikánusok 40 küldött elnyeréséért küzdenek. Egy wisconsini győzelemmel Barack Obama megerősítheti vezetését, Hillary Clinton viszont visszaállhat az élre, és új lendületet vehet. Nem véletlen, hogy Clinton hevesen támadta Obamát a szavazás előtt: plagizálással és üres programmal vádolta.
Vágólapra másolva!

Washingtonban, Wisconsinban és Hawaiin tartanak kedden előválasztást az Egyesült Államokban. Az első két államban mind a demokraták, mind a republikánusok, Hawaiin pedig csak a demokraták. Az összesítésben a demokratáknál Barack Obama vezet, aki február első hétvégéjén sorra söpörte be a győzelmeket (összesen nyolc államban nyert). A CNN adatai szerint jelenleg 1262 jelöltet tudhat a magáénak Hillary Clinton 1213 jelöltjével szemben. A Washington Post összesítése alapján Obama 1281, Clinton 1218 jelölttel bír. A republikánusoknál behozhatatlan McCain előnye, a CNN 830, a Washington Post 908 jelöltet számol neki.

A kedden következő államok közül Washingtonban már mindkét párt tartott jelölőgyűlést február 9-én. A demokratáknál ekkor el is dőlt a verseny, mivel a február 19-i előválasztás nyomán már nem szerezhetnek újabb küldötteket a jelöltek. Február 9-én Barack Obama nyert itt Hillary Clinton előtt 37 százalékos különbséggel. A republikánusoknál John McCain győzött, de mindössze 2 százalékkal szerzett több szavazatot, mint Mike Huckabee. A republikánusok a 37 küldöttból 18-at a jelölőgyűlés, 19-et az előválasztás eredménye alapján osztanak el.

Wisconsinban a demokraták 92, a republikánusok 40 küldöttet szerezhetnek, Hawaiin 29 küldöttért küzd majd egymással Clinton és Obama. Mindkét államban Obama az esélyesebb, Wisconsin például szomszédos Illionois-jal, ahol jelenleg szenátor az afroamerikai jelölt, aki amúgy Hawaiin született. A keddi esetleges győzelmekkel Obama megerősítheti vezető pozícióját, míg Clinton visszaszerezheti a vezetést, és kampánya új lendületet vehet.

Az egyre feszültebb demokrata versengést jól jellemzi, hogy Clinton heves támadást intézett Obama ellen, plagizálással vádolva meg őt. A volt first lady szerint ellenfele a massachusettsi kormányzó - aki amúgy Obama jó barátja - egy két évvel ezelőtti beszédéből idézett szóról szóra. Azzal is vádolta, hogy tartalom helyett stílussal próbál kampányolni, de Clinton tanácsadói kampányfinanszírozási ügyek miatt is támadták Obamát.