Hárman haltak meg az indonéz földrengésben

Vágólapra másolva!
Három ember meghalt Indonéziában, amikor heves földrengés rázta meg az ország nyugati részét. Szumátrán egy percen keresztül érezték az emberek a földmozgást.
Vágólapra másolva!

Erős földrengés rázta meg szerdán Indonéziát. Az amerikai geológiai intézet szerint a Richter-skála szerinti 7,5 fokos földmozgás középpontja 315 kilométerre dél-délkeletre volt a szumátrai Banda Acehtől az óceán alatt, nem messze attól a helytől, ahol a 2004 december végi halálos cunamit okozó 9-es erősségű rengés kitört. Az indonéz földtani intézet szerint a rengés ereje 6,6-es volt.

A rengés miatt legalább három ember meghalt. Károkról nem érkezett jelentés Szumátráról, de a partjai mellett, a rengés középpontjához közelebb fekvő Simeulue-szigeten több épület megrongálódott.

A lökéseket sokan érezték. A beszámolók szerint majdnem egy percen keresztül mozgott a föld. A helyiek körében pánik tört ki, mindenki az utcákra menekült a házakból, és sokan szaladtak magasabb helyekre cunamitól tartva. A Hawaii-on székelő Csendes-óceáni Cunamijelző Központ kiadott egy cunami-figyelmeztetést, ám közölték, a rengés erejét tekintve nem kell pusztító tengerárral számolni.

A világ szeizmológiailag legaktívabbnak számító térségében gyakoriak a súlyos földrengések. 2004. december 26-án százezrek vesztették életüket egy 9-es erősségű földmozgás kiváltotta cunamiban, majd három hónappal később egy 8,7-es földrengés ezer ember halált okozta Simeulue szigetén.