Szerbia jövőbeni EU- és NATO-tagságának Koszovó elengedése a feltétele - jelentette ki Rosemary DiCarlo amerikai külügyi államtitkár-helyettes szerdán. Az Egyesült Államok elsőként ismerte el Koszovó függetlenségét. Válaszul Szerbia visszahívta Washingtoni nagykövetét.

"Szerbia előtt nagyon fényes jövő áll, ha túl tud jutni a 90-es évek viszályain" - nyilatkozta az európai ügyekben illetékes államtitkár-helyettes. Ez azt jelenti, hogy Belgrád elfogja a háborús bűnösöket, és elismeri, hogy Slobodan Milosevic volt elnök politikája miatt veszítette el Koszovót.

A hágai Nemzetközi Törvényszék még mindig kutat Ratko Mladic és Radovan Karadzic boszniai szerb háborús bűnösök után.

A tisztviselő szerint az Egyesült Államok segíteni kíván Szerbiának a nyugati szervezetekhez történő csatlakozásban, és rendbe kívánja tenni a kétoldalú viszonyt, amelyben zavar keletkezett Koszovó függetlenségének amerikai elismerése miatt. A balkáni ország válaszul az elismerésre visszahívta washingtoni nagykövetét.

Az amerikai államtitkár-helyettes - aki a térség szakértőjeként fontos szerepet játszott az amerikai Koszovó-politika alakításában - üdvözölte, hogy a függetlenségi nyilatkozat kihirdetését nem követték súlyos erőszakos események.