Életfogytiglanit kapott a cseh sorozatgyilkos ápoló

Vágólapra másolva!
Életfogytiglani börtönbüntetést kapott az a cseh kórházi ápoló, akit a bíróság hét gyilkosságban és tíz gyilkossági kísérletben talált vétkesnek. A férfi öntudatlan betegeknek adott be véralvadásgátlót, amivel súlyos vérzéseket okozott.
Vágólapra másolva!

A 31 éves Petr Zelenka ápolóként dolgozott a Prágától 100 kilométerre délkeletre fekvő Havlíckuv Brod kórházában. A Csehországban példátlan gyilkosságsorozatot 2006 májusa és szeptembere között követte el saját beismerése szerint előre megfontolt szándékkal.

A sorozatgyilkos áldozatai mind olyan betegek voltak, akik súlyos baleset vagy nagy műtét után öntudatlanul feküdtek kórházi ágyukon. A tettes nagy dózisban véralvadásgátlót adott be nekik injekcióval, amivel súlyos vérzéseket okozott. A bűntettsorozat valódi indítéka továbbra is ismeretlen. Maga Zelenka is többféle indítékot hozott fel, de a bíróság és a pszichológusok szerint egyik sem tekinthető egészen hihetőnek.

Az ápoló, akit 2006 novemberében tartóztattak le, a prágai média szerint többnyire állítólag azt vallotta, hogy cselekedeteivel az orvosokat és az ápolókat akarta tesztelni, illetve nevetségessé tenni. A véralvadásgátlót - Heparint - ugyanis mindig röviddel munkaideje lejárta előtt adta be, mégpedig kollégái pácienseinek. A hatás mindig csak néhány óra múlva következett be. Ezzel állítólag azt is akarta bizonyítani, hogy a kórházban ő a legjobb. Amikor gyanússá vált, a kórházigazgató felbontotta vele a munkaszerződést.

A példátlan eset hatalmas botrányt kavart és nagy nyugtalanságot váltott ki Csehországban. Az áldozatok hozzátartozóinak jogi képviselői kárpótlási kérelemmel fordultak a kórházhoz. "Nem az egészségügyi rendszer hibájáról, hanem egyszerű gyilkosságokról van szó" - szögezte le már korábban Tomás Julínek, az egészségügyi tárca vezetője. Szakértői vélemények szerint a hasonló tragédiákat szinte lehetetlen teljességgel kizárni.