Koszovó függetlenné válása ellen tüntettek a csehek

Vágólapra másolva!
Több százan tüntettek szombaton Prágában Koszovó függetlenné válása ellen és Szerbia mellett. A tüntetést, amelyre a cseh főváros Hyde parkjának minősített Moldva-parti Palacky téren került sor, a baloldaliak és a cseh nacionalisták szervezték és a megmozduláson több ismert volt politikus is részt vett.
Vágólapra másolva!

A résztvevők, akárcsak a korábbi Szerbia melletti szimpátia tüntetésen, petíciót írtak alá, amelyben tiltakoznak Koszovó függetlensége ellen. A függetlenség elismerését pedig a nemzetközi jog megsértésének minősítik. A tüntetők egy része a Palacky teret elhagyva szerb és cseh zászlók alatt a belvárosba vonult Koszovó-Szerbia jelszót skandálva. Rendbontásra a hírek szerint nem került sor. A közszolgálati Cseh Televízió szerint a petíciót eddig már több ezer ember írta alá.

Csehország egyelőre nem ismerte el Koszovó függetlenségét. Karel Schwarzenberg külügyminiszter szerint Prága ezt a lépést akkor teszi meg, amikor a délszerb tartomány függetlenségét az Európai Unió tagállamainak a többsége már megtette. "Akkor lépünk, amikor erre megérik az idő" - szögezte le a cseh diplomácia vezetője. Alexandr Vondra, az európai ügyekért felelős miniszterelnök-helyettes szerint ez a lépés nem napok, hanem hosszabb idő kérdése. Mindkét politikus hangsúlyozta, hogy Csehország jó kapcsolatokra törekszik Szerbiával.

A cseh kormánytól eltérő, a fejlemények miatt aggódó álláspontot fogalmazott meg Koszovó ügyében Václav Klaus államfő. "Értem a szerbek csalódását és frusztrációját. Aggódom a következmények miatt" - szögezte le Klaus abban a levélben, amelyben Vojtech Filip, Cseh- és Morvaország Kommunista pártja elnökének felhívására fogalmazta meg álláspontját Koszovó függetlenségéről.

Klausnak meggyőződése, hogy Csehországnak nem szabad tovább éleznie az amúgy is rendkívül feszült helyzetet. "Reagálásunkat úgy kell megfogalmazni és időzíteni, hogy az a helyzet megnyugtatásához, nem pedig a feszültség növeléséhez járuljon hozzá" - írta Klaus Filipnek. Az ellenzéki párt elnöke emlékeztette Klaust: a képviselőház a közelmúltban nyilatkozatot fogadott el Koszovó függetlenségének elutasítására. Kérte az elnököt: vesse latba tekintélyét, hogy a kormány tartsa tiszteletben ezt a határozatot.