Török gép lelövésével hencegnek a kurdok

Vágólapra másolva!
Kurd lázadók azt állítják, hogy lelőttek egy török helikoptert Irak északi részén. A hírt független források nem erősítették meg. Tízezer török katona még csütörtökön lépte át az iraki határt, hogy kurd lázadók állásait támadja.
Vágólapra másolva!

Kurd lázadók Irak északi részén szombat este lelőttek egy török Cobra harci helikoptert - közölte a Reuters hírügynökséggel vasárnap a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szóvivője. A helikopter lelövése egyelőre nem bizonyított, azt nem erősítette meg a török hadsereg.

Közel 10 ezer fős török haderő, vadászgépek támogatása mellett csütörtökön lépre át az iraki határt, hogy támadást intézzen a kurd felkelők állásai ellen. Ez a legnagyobb hadművelet azóta, hogy a török parlament tavaly októberben felhatalmazást adott a hadseregnek arra, hogy az iraki határ túloldalára behatolva hadműveleteket hajtson végre a kurd lázadók ellen.

Szombat este a PKK szóvivője azt állította, hogy a kurdok 22 török katonát öltek meg. A török hadsereg csak hét katonájának halálát ismerte el, viszont 79 lázadó megöléséről adott hírt. Az áldozatok számát független forrásból ritkán erősítik meg, mivel a harcok nehezen megközelíthető hegyekben zajlanak.

A PKK egyik parancsnoka vasárnap a török hatóságok elleni felkelésre és harcra szólította fel a török városokban élő kurdokat. A gerillavezér szerint a nagyvárosokban élő kurd fiataloknak válaszolniuk kell a török hadműveletekre. A kurd vezér a török offenzíva támogatásával vádolta az Egyesült Államokat, szerinte amerikai felderítő gépek repülnek át a térség fölött, és tájékoztatják a török hadsereget a kurd csapatok helyzetéről

Eddig több mint 30 ezer ember halt meg azóta, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt 1984-ben megkezdte harcát a független kurd állam létrehozása érdekében. Az Egyesült Államok, az Európai Unió terrorszervezetnek tekinti a PKK-t.