Sorban álló gázai iskolások izzasztják Izraelt

Vágólapra másolva!
Élőlánccal tiltakoznak gázai gyerekek és nők a terület hosszú hónapok óta fennálló blokádja ellen. Izrael határsértéstől tart, és készenlétbe helyezte haderejét. A gázaiak egyre nehezebben tűrik a blokádot, amely miatt alig jut áru az övezetbe, a térség humanitárius katasztrófa határára sodródott.
Vágólapra másolva!

Megerősítette a Gázai övezet határán lévő állásait az izraeli hadsereg a palesztin tiltakozásokra készülve. A gázai lakosok - több tízezer nő és gyerek - élőlánccal tiltakoznak a terület immár több hónapos elszigetelése ellen. A lánc a tervek szerint az övezet teljes hosszában, az északi határtól egészen Egyiptomig, Bét-Hanúntól Rafahig, közel 40 kilométeren át húzódik.

Sokan számos áldozattól tartanak a tiltakozást megakadályozni próbáló izraeli hadsereg esetleges akciói nyomán. A védelmi és a külügyminiszter közös nyilatkozata szerint a Gázai övezeten belüli tiltakozásba nem szólnak bele a katonák, csak, ha szükség lenne rá, hogy "megakadályozzák a szuverén határok megsértését".

Egy BBC által idézett izraeli biztonsági forrás szerint "minden lehetőségre" felkészültek, és nem fogják elnézni, ha áttörik a kerítést, mint Rafahnál. A múlt hónapban a településnél több százezer gázai lakos tört át a határon Egyiptomba, miután fegyveresek sok helyen réseket robbantottak a kerítésen. A határsértők közül sokan alapvető fogyasztási cikkekért lógtak át Egyiptomba, mielőtt Egyitpom lezárta volna a határt.

A szervezők szerint azonban a demonstráció során nem kívánják átlépni a határt. A tiltakozást egy Hamasz-párti csoport szervezi. Az övezetet tavaly óta igazgató Hamász támogatja az akciót, de azt állítja, a szervezésében nem vesznek részt. A szervezet által igazgatott iskolák tanulói szabadnapot kaptak, hogy elmehessenek a tüntetésre.

A Gázai övezetet Izrael azt követően zárta el szinte hermetikusan a külvilágtól, hogy a szélsőséges iszlamista Hamász tavaly júniusban felülkerekedett a Mahmúd Abbász elnökhöz hű Fatahon, és megszerezte a hatalmat. Izrael szerint a blokád - amelynek során csak a legszükségesebb humanitárius szállítmányokat engedik be a Gázai övezetbe - a területére irányuló rakétatámadásokra adott válasz.

A blokádon egy-egy szélsőséges akció nyomán rendre szigorítanak - például leállítják az áramtermeléshez szükséges üzemanyag szállítását -, egyre inább humanitárius katasztrófa felé sodorva a Gázában élőket. A Hamász és számos nemzetközi segélyszervezet szerint az intézkedés kollektív büntetés, amely másfélmillió fegyvertelen civilt sújt.