Megúszta a börtönt Móse Kacav

2008.02.26. 10:28

Fellélegezhet Móse Kacav, miután az izraeli legfelsőbb bíróság jóváhagyta a volt államfő és az ügyészség vádalkuját. Ennek értelmében Kacav elismeri, hogy szexuálisan zaklatta volt kolléganőit, és kártérítést is fizet, de nem kell börtönbe vonulni nemi erőszak miatt.

Az izraeli legfelsőbb bíróság jóváhagyta kedden a legfőbb ügyészség és Móse Kacav volt államfő vádalkuját - közölték izraeli igazságügyi forrásból. Kacavot nemi erőszakkal, zaklatással és szeméremsértéssel gyanúsítják, de így biztosan elkerüli a nemi erőszak miatti vádemelést és az esetleges, akár 16 évig terjedő börtönbüntetést.

A tavaly júniusban született vádalku értelmében a 62 éves Kacav nem ragaszkodik tovább ahhoz, hogy ártatlannak vallja magát, beismeri bűnösségét nemi zaklatás és szeméremsértés elkövetésében, kártérítést fizet a felpereseknek, illetve idő előtt lemondott az államfői tisztségről. Kacav elismerte azt is, hogy az eljárás során hamis vallomásra csábított tanúkat.

Az egyezség nagy felháborodást váltott ki Izraelben, főleg feminista szervezetek tiltakoztak ellene. A bíróság összesen hat tiltakozó beadványt kapott a Kacav-ügyben, és ezeket is mérlegre tette mostani döntése meghozatala előtt. Az illetékes bírói tanács 3 igen és 2 nem szavazattal hagyta jóvá a vádalkut.

Menáhem Mazuz főügyész - aki egyben a kormány igazságügyi tanácsadója - a vádalku június 28-i bejelentésekor azzal indokolta azt, hogy a nyomozásban feltárt tények alapján nem tudja szilárd bizonyítékokkal alátámasztani a nemi erőszak vádját. Rámutatott arra is, hogy a tanúvallomásokban ellentmondások vannak. A főügyész szerint Kacav maga kérte az ügy ilyen formájú rendezését.

A szexuális botrányba keveredett elnököt tavaly január végén ideiglenesen felfüggesztették hivatalából, és az ellene indult vizsgálat idejére szabadságra küldték. Feladatait ügyvezető államfőként Dalia Icik parlamenti elnök vette át. A kneszet június közepén Simon Pereszt választotta Izrael új elnökévé, és a veterán politikus július közepén hivatalba lépett.

KAPCSOLÓDÓ CIKK