Vesztegetéssel vádolják a volt argentín elnököt

Vágólapra másolva!
Ellenzéki szenátorok szavazatait vásárolta meg a vád szerint Fernando de la Rua, Argentína volt elnöke, amiért akár hat év börtönt is kaphat. A volt elnök 2001 végén kényszerült lemondásra az országon végigsöprő pénzügyi válság és a nyomában kirobbant zavargások miatt.
Vágólapra másolva!

Vesztegetés miatt bírósági eljárás indult hétfőn Fernando de la Rua volt argentin elnök ellen, aki egy évvel kormányának bukása előtt ellenzéki politikusoknak kenőpénzt fizetett, hogy támogassák munkapiaci reformjait. A bíróság zárlat alá helyezte a volt elnök bankszámláit és vagyonát, mintegy félmillió peso (160 ezer dollár) értékben.

De la Ruát, aki 1999 és 2001 között volt Argentína elnöke, azzal vádolják, hogy több millió dollárral vesztegetett meg ellenzéki szenátorokat, azzal a céllal, hogy támogassák munkaerőpiaci reformjait, melyeket el is fogadott a parlament. Az argentin sajtó még elnöksége idején leleplezte a bűnügyet, nagy botrány tört ki, súlyos csapás mérve az elnök jó hírnevére.

A kibontakozó gazdasági válság és tömegtüntetések nyomán de la Rua 2001 decemberében lemondásra kényszerült, és alelnöke is távozott hivatalából. Daniel Rafecas bíró "minősített vesztegetéssel" vádolta meg a volt államfőt, aki szabadlábon védekezhet. A vádakat a Clarin című argentin újság is közölte internetes honlapján.

A bíró tavaly legkevesebb öt másik volt magas rangú tisztségviselő ellen emelt vádat az ügyben, köztük a volt munkaügyi miniszter, a korábbi hírszerzési főnök és volt szenátorok ellen. Valamennyien szabadlábon védekezhetnek. Az egyik szenátor azt vallotta, hogy de la Rua utasítására 4,3 millió pesót (akkori árfolyamon 4,3 millió dollárt) kapott felsőházi képviselők lefizetésére.

A volt elnök hat évig terjedő szabadságvesztéssel számolhat, amennyiben bűnösnek találják. Emellett vizsgálat folyik ellene tüntetők halála miatt is. 2001 decemberében a tüntetők és a rendőrség között az elnöki palota előtt lezajlott összecsapásokban öten életüket vesztették. Fernando de la Rua rendkívüli állapotot rendelt el, de így sem sikerült úrrá lennie a helyzeten.