Német ügynökök szállják meg az adóparadicsomot

Vágólapra másolva!
A herceg ideges. Az átlagember úgyszintén. A német hatóságok ugyanis több mint egy hete vizsgálódnak a liechtensteini LGT csoport külföldi - elsősorban német - befektetőinek ügyében. A pénzintézetet a hercegi család működteti, ezért kínos számukra a német hírszerzés (BND) által indított nyomozás. A liechtensteini kormány közben ígéretet tett, hogy júliusig módosítják a banktörvényt és felszámolják az adóparadicsomot - írja a The Times.
Vágólapra másolva!

Liechtensteinben napok óta csak a botrányról hallani, az emberek idegesek, fenyegetve érzik magukat - állítja Günther Fritz, a Liechtensteiner Vaterland napilap munkatársa, aki szerint a feszültség az egész országban érezhető. Az aggodalmat Németország okozza, pontosabban a német hírszerzés (BND) ügynökei. A több mint egy hete kirobbant német - azóta nem kizárólag német - adócsalási botrány szálai ugyanis egyenesen Vaduzba vezettek. A német hatóságok azóta követelik, hogy tegyék nyilvánossá a nagyhercegségben számlaszámmal rendelkező személyek adatait - írja a The Times.

A botrány a német posta (Deutsche Post) korábbi elnökének, Klaus Zumwickelnek egy közel 1,5 millió eurós (390 millió forint) adócsalási ügyével kezdődött. A férfit a bochumi ügyészség vádolta meg. A nyomozás során azonban kiderült, hogy nemcsak Zumwickel játszotta ki a német adóhatóságot. Azóta több száz német és svéd állampolgár ellen rendeltek el vizsgálatot, akik két liechtensteini pénzintézet segítségével nyitottak bankszámlákat az országban.

Az adócsalás ügye azonban már nem csak Németországot és a nagyhercegséget érinti. A BND által megszerzett adatokból ugyanis kiderült, hogy az 1400 személy közül csak 600 német állampolgárságú. A bochumi ügység nyomozásába így több ország, többek között az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ausztrália is bekapcsolódott. Gerlinde Manz-Christ liechtensteini kormánytag szerint a 35 ezer lakosú Liechtenstein - hadsereg és titkosszolgálat híján - teljes mértékben ki van szolgáltatva ezeknek a külföldi hatóságoknak.

Angela Merkel német kancellár ugyanakkor a liechtensteini banktörvény átalakítását és új pénzügyi szabályozás bevezetését követeli - írja a The Times. A német kormányfő célja, hogy felszámolja az olyan európai adóparadicsomokat, mint Liechtenstein vagy Monaco. Ennek érdekében Merkel Berlinbe hívta Albert monacói herceget, és a héten Svájcba is elutazik. A brit lap szerint a németek elsősorban azt szeretnék elérni, hogy a banki ügymenet - és az egyes számlák mögött álló személyek - adatait teljesen nyilvánosan kezeljék.

Megfelelnek

Manz-Christ szerint Liechtenstein eleget tesz az EU elvárásainak. Az Ausztria és Svájc között fekvő törpeállam ugyanis csütörtökön aláírja a schengeni csatlakozásról szóló egyezményt, nyáron pedig bevezeti a pénzmosás felszámolását elősegítő és a cégalapítást szigorító törvényeket. "A banki ügyfeleink adatait azonban továbbra is titkosan kezeljük" - közölte Manz-Christ.

Mario Frick, a nagyhercegség korábbi miniszterelnöke - aki évtizedek óta bankjoggal foglalkozik - elmondta, hogy Németország az egyetlen olyan állam, ahol a banki ügyfelek adatait nyilvánosan kezelik. "Ha ez a gyakorlat általánossá válik Európában, akkor félő, hogy jelentős összegek kerülhetnek át a délkelet-ázsiai vagy a közép-amerikai bankszektorba" - figyelmeztetett Frick, aki szerint ez a változás alapjaiban rengetné meg az eurózónát.

A németek ezzel szemben azt hangsúlyozzák, hogy a liechtensteini bankok több tízmilliárd eurós (több ezermilliárd forintos) adócsalásokban segédkeztek, és az alacsony adókulcsok következtében több európai állam kasszáját is jelentős mértékben megrövidítették.