Belgrád Milosevic özvegye és fia kiadatását kéri

Vágólapra másolva!
Slobodan Milosevic volt jugoszláv államfő özvegyének és fiának kiadatását kérte csütörtökön a szerb igazságügyi minisztérium Oroszországtól. A volt szerb elnök családtagjai Moszkvába menekültek a szerb igazságszolgáltatás elől.
Vágólapra másolva!

Az orosz bevándorlásügyi hivatal idén februárban megerősítette: Mira Markovic és Marko Milosevic 2006-ban menekült jogállást kapott Oroszországban, mert a hatóság úgy ítélte meg, hogy Szerbiában veszély fenyegeti az életüket.

A szerb hatóságok mindkettejük ellen nemzetközi körözést adtak ki csalás vádja miatt. "Miután ismert a tartózkodási helyük, az igazságügyi miniszter úgy döntött, hogy elküldi a kiadatási kérelmet" - fogalmaz a jogi lépésről hírt adó belgrádi közlemény.

Marko Milosevic 2000-ben, a milosevici rendszer bukásakor távozott Szerbiából. Mira Markovic 2003-ban, a reformista Zoran Djindjic miniszterelnök meggyilkolását követő letartóztatási hullám idején követte fiát. Mielőtt Moszkvába menekült, Markovic többször is felkereste Hágában őrizetben tartott férjét, aki ellen háborús bűnök vádjával eljárás folyt a Nemzetközi Törvényszéken.