Húsz év után fizethet a szennyezésért az olajcég

2008.02.28. 12:45

Az alaszkai partokat húsz évvel ezelőtt olajjal árasztotta el az Exxon Mobil cég zátonyra futott tankerhajója. A szennyezés óriási pusztítást vitt végbe a tenger élővilágában, halászok ezrei veszítették el a munkájukat. Ha az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága most úgy dönt, hogy az olajcég felelős az alkoholista hajóskapitány hibájáért, akkor a halászok két évtized után kártérítést kaphatnak.

1989. március 23-án ötven millió liter nyersolaj ömlött a Prince William tengerszorosba az Exxon Mobil olajcég zátonyra futott hajójából. Majdnem húsz évvel a történtek után, az Exxonnal talán végre kártérítést fizettetnek - írja az Independent.

Az ügy az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága előtt van. A per tárgya, hogy az olajcég fizessen 2,5 milliárd dollár kártérítést annak a 33 ezer alaszkainak, akiket tönkretett a szennyezés: a halászoknak, a konzervgyári munkásoknak és a többi károsultnak. Az alaszkaiak egészségük megromlásáért és az éveken át tartó munkanélküliségért szeretnének kárpótlást kapni. Sokan már nem élnek azok közül, akiket a szennyezés tönkretett.

Hogy a halászok kapnak-e pénzt, azon múlik, hogy a bíróság mennyiben tartja majd felelősnek az olajcéget a legénység által elkövetett hibákért. Egy hasonló, másik ügyben az az ítélet született, hogy a hajó tulajdonosa nem felel azokért a bűncselekményért, amelyeket a legénység követ el a tengeren. A bíróságnak most azt kell eldönteni, hogy az Exxon Mobil felelős-e Joseph Hazelwoodért, a hajóskapitányért, aki szemtanúk szerint a baleset előtt öt duplavodkát gurított le.

Az Exxon azt állítja, nem terheli felelősség azért, hogy a köztudottan alkoholista kapitányt a környezetvédelmi szempontból érzékeny vizekre engedte. Amikor a baleset történt, a hajó letért a hajózási útvonalról, hogy elkerülje a jéghegyeket. A kapitány utasította a tapasztalatlan harmadtisztet, hogy forduljon vissza, majd magára hagyta őt, megsértve ezzel a szabályzatot.

A közvéleményt nem csak az olajtól mocskos tengeri madarak, felpüffedt bálnatetemek képei sokkolták, hanem a számok is. A tengerpart 1300 mérföld hosszúságú szakaszon szennyeződött, ebből 200 mérföldnyi szakasz súlyosan. Az olaj 250 ezer tengeri madarat ölt meg. 300 fóka, 250 sas, 22 gyilkos bálna veszett oda. Nem csak kifejlett halak, hanem az ikrák is elpusztultak, a heringállomány megcsappant, és ez a táplálékláncon keresztül az egész tengeri élővilágot érintette.

Az Exxon Mobil eddig 287 millió dollárt fizetett ki a tenger megtisztítására. Egy 2007-es vizsgálat szerint ennek ellenére még mindig 117 ezer liter olaj van a vízben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK