Kuba emberi jogi egyezményeket írt alá

Vágólapra másolva!
Kuba aláírt csütörtökön két kulcsfontosságú nemzetközi emberi jogi egyezményt, négy nappal azután, hogy a havannai parlament megválasztotta Raúl Castrót a szigetország elnökévé. Az ellenzék a többpártrendszer bevezetését követeli.
Vágólapra másolva!

A polgári és politikai jogok nemzetközi egyezményét, illetve a gazdasági, a társadalmi és kulturális jogok nemzetközi egyezményét Felipe Pérez Roque külügyminiszter írta alá az ENSZ New York-i székhelyén.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát továbbfejlesztő két egyezményt 1966-ban fogadta el a világszervezet közgyűlése, és a kubai kormány tavaly december 10-én, az emberi jogok világnapján bejelentette, hogy alá akarja írni azokat.

Az egyezmények "aláírása kézzelfoghatóvá teszi és megerősíti Kuba elkötelezettségét azon jogok mellett, amelyeket e két egyezmény véd, és amelyeket hazám az 1959-es kubai forradalom óta mindvégig tiszteletben tartott. A kubai kormány szuverén döntése alapján írta alá a két egyezmény. Kuba soha nem cselekedett nyomásra, és soha nem is fog" - jelentette ki Roque New York-i sajtóértekezletén.

A kubai ellenzék az egyezmények aláírására reagálva a többpártrendszer bevezetését követelte a havannai vezetéstől.

Jelenleg mintegy 240 politikai fogoly van bebörtönözve Kubában az ellenzéki szervezetek szerint.