Szívműtétet hajtottak végre Lech Walesán

Vágólapra másolva!
Szívműtétet hajtottak végre Lech Walesa lengyel exelnökön az Egyesült Államokban. Azt sem zárják ki az orvosok, hogy később esetleg szívátültetést kell végezni, de egyelőre bíznak benne, hogy másként is helyre tudják állítani Walesa szívműködését.
Vágólapra másolva!

A beavatkozást végző houstoni klinika közölte csütörtökön internetes honlapján, hogy sztentet ültettek be a 64 éves államférfi szervezetébe egy beszűkült szívkoszorúér kitágítása végett, mert egy szerdai vizsgálaton elzáródást észleltek a szóban forgó érben. (A sztent huzalból készült vagy fémcsőből lézerrel kivágott, hálózatos falú cső, amely az érfal belülről történő megtámasztását szolgálja.)

Az operáció sikerült, de a volt lengyel államfő egy ideig még a houstoni klinikán marad. Szívritmus-szabályozóra is szüksége van, de ennek beültetését péntekre halasztották. Azt sem zárják ki az orvosok, hogy később esetleg szívátültetést kell végezni, de egyelőre bíznak benne, hogy másként is helyre tudják állítani Walesa szívműködését, enyhíthetik a beteg mellkasi fájdalmait, állandó fáradtságérzetét és légszomját - írta a honlapon Guillermo Torre szívsebész.

Walesa a kelet-európai rendszerváltás jelképes alakja. Ő vezette 1980-ban a gdanski hajógyár munkásainak sztrájkját, amely később átnőtt az országos Szolidaritás szakszervezeti mozgalomba. A szovjet tömb első független szakszervezeti mozgalmának megalapításában játszott kiemelkedő szerepéért Nobel-békedíjjal tüntették ki 1983-ban. A fordulat után ő lett Lengyelország első demokratikusan megválasztott elnöke (1990-1995).